Torino (Italija): Vijesti o četvero uhapšenih drugova, tijekom represivne operacije protiv No-TAV otpora

terrorismo-tav-480x330

9.12.2014. uhapšeni su Chiara, Claudio, Mattia i Niccolò, tijekom represivne operacije usmjerene protiv No-TAV otpora [nap.prev., “Treni ad Alta Velocità” – superbrzi vlakovi] i zadržani u torinskom zatvoru.

“Istražni razlozi”.  To su hermetički motivi, koji sve obrazlažu bez da išta obrazlože, zbog kojih su javni tužitelji Rinaudo i Paladino naložili zabranu posjeta uhapšenim drugovima i drugarici. Uostalom, tužilaštvo, sve do završetka preliminarnih istraga, može dozvoljavati i zabranjivati posjete kako god želi bez navede određeni razlog. Zato, osim što se ne zna zašto su zabranjene, ne zna se ni do kada će zabrana trajati, koja de facto u potpunosti izolira četvero uhapšenih od vanjskog svijeta.

U međuvremenu, 21. januara, u blindiranoj Palači Pravde, koju su čuvale interventne jedinice i policajci u civilu – izvana kao i unutra, s posebnom pažnjom na zahode – javni tužitelji ponovno su četvero drugova podvrgnuli ispitivanju, ali su kao i u prethodnim navratima odbili odgovarati. I prije nego je saslušanje završeno, online izdanje torinskih dnevnih novina “La Stampa” objavilo je odluku tužilaštva da zatraži odmah pravomoćnu i izvršnu presudu, odnosno da se preskoči preliminarno ročište, kako bi sudska rasprava mogla započeti već u kasno proljeće ili najkrajnje početkom ljeta. Isti dnevnik nas je izvjestio i da je čitavo popodne torinski željeznički kolodvor Porta Nuova bio pod opsadom interventne i političke policije, mobilizirane bi spriječi moguće akcije solidarnosti sa drugovima. Izgleda da je poveći broj specijalaca ispunio atrij kolodvora s brojnim policajcima u civilu, nonšalantnog stava sa radio-uređajem u džepu. Dok je u zgradi suda posebna pažnja bila posvećena zahodima sudaca i javnih tužitelja, na kolodvoru su specijalno nadgledani kolosijeci vlakova Frecciarossa i FrecciaClub, odnosno VIP-čekaonice bogatih uobičajenih klijenata superbrzih vlakova.

Razočarenje uzaludnim očekivanjem intervencije na kolodvoru se vjerojatno pretvorilo u prodiku nekom istražitelju, kada su doznali da je netko, daleko od Palače Prave i kolosjeka Porta Nuove, kontejnerima, transparentima i kablovima blokirao veliki kružni tok na trgu Baldissera [jedno od glavnih gradskih čvorišta, nap.prev.]. Nekoliko grafita na okolnim panelima objasnilo je da je naspram blokade posjeta, odlukom javnih tužitelja, netko odlučio da krene blokirati sve, započevši upravo od ovog važnog prometnog čvorišta.

Izgleda da je na nekim mjestima promet ostao usporen i par sati nakon što se nekoliko solidarnih uputilo prema torinskom zatvoru Vallette, kako bi pozdravilo drugove, prije mogućeg premještanja. Kao i obično petarde i uzvici su malo razbili večernju tišinu, najprije pokraj ženskog odijela gdje se nalazi Chiara, a zatim ispred bloka D gdje su zatvoreni Claudio, Mattia i Nico. Nakon pola sata, kada je grupa već bila na odlasku, užurbano je stiglo nekoliko blindiranih vozila i nekoliko automobila političke policije. Pripadnici interventne policije su izašli iz vozila i pratili solidarne duž ulica četvrti, dok ih nisu zaustavili kraj tramvajske stanice. Nakon što su ih okružili, blokirajući tramvajske tračnice policajcima i vozilima, snage reda su ih i identificirale. Nakon sat i po su napokon pušteni te se tako završio jedan dugački dan, kada je netko odluci tužiteljstva da blokira posjete, odabrao odgovoriti blokirajući jedan manji dio grada.

izvor: Machorka

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *