Zatvorenici i zatvorenice najavljuju protestne mobilizacije u grčkim zatvorima (24. mart 2014.)

zapalimo-zakone
Zapalimo zakone

Ovih dana, novi zakon Ministarstva pravde koji se odnosi na zatvore supermaksimalne bezbednosti i zabrane dopusta, dostupan je za javnu raspravu.

Prve nove mere ovog vladinog zakona već su objavljene u medijima.

1) Specijalna klasifikacija zatvorenika i zatvorenica u tri tipa (A,B,C). Svi zatvorenici i zatvorenice optuženi za pljačku ili iznudu, kao deo kriminalne organizacije, politički/e zatvorenici/e, svi koje smatraju “opasnim” i koji su osuđeni na više od 10 godina zatvora do doživotne robije, ili oni/e koji/e se bune unutar zatvora, biće klasifikovani/e u tip “C”.

2) Zatvorenici tipa “C” biće lišeni prava na dopust, a biće im ograničena i prava na posete i telefonsku komunikaciju sa rodbinom.

3) U cilju izolovanja zatvorenika i zatvorenica biće izgrađene ćelije tipa “C” (u Domokosu, kao i u drugim zatvorima).

4) Policija dobija stalno mesto u zatvorima (pretresi ćelija, transfer zatvorenika i zatvorenica unutar zatvora, itd.) sa tajnim nadležnostima i ovlašćenjima koja nisu navedena čak ni u vladinom službenom glasniku.

Očigledno je da vlada priprema grčku verziju zatvora Gvantanamo. Sa pravosudnim sistemom u kome se nameću razorne kazne a princip proporcionalnosti je rasturen,  Grčka se već bori za prvo mesto po pitanju višegodišnjih i doživotnih zatvorskih kazni.

Dopusti i uslovne kazne jedine su mere koje koliko-toliko balansiraju ovom zakonskom istrebljenju. U ovom trenutku, uskraćivanjem dopusta većini zatvorenika i zatvorenica (pošto bilo koga od nas mogu smatrati “opasnim/om” i klasifikovati kao tip “C”), sistem stvara ljude bez nade. Dakle, zatvori postaju fabrike reprodukcije kriminala jer zatvorenici nemaju šta da izgube pošto su već izgubili sve. Njihove takozvane “korektivne” postaju osvetničke kazne. Istovremeno, neprekidne invazije EKAM-a (specijalne antiterorističke policijske jedinice) pretvaraju zatvore u poligon za policijsko nasilje i samovolju. Takođe, zatvorski tužilac – koji više i ne zna zatvorenike/ce jer su oni/e za njega ništa više nego numerisane datoteke zaboravljene u nekoj fioci – od sada ima apsolutnu vlast.

Mi zatvorenici i zatvorenice svih grčkih zatvora udružujemo naše glasove i zahtevamo naša prava i naše dostojanstvo.

Zahtevamo odbacivanje novog zakona fašističke vlade u vezi sa stvaranjem zatvora unutar zatvora. Zakona koji je izmenjen u “žaru trenutka” po naređenju minstra policije i masovnih medija. Stop klasifikaciji zatvorenika i zatvorenica. Svi/e zatvorenici/e imaju jednaka prava. Očuvati pravo na dopuste koji u Grčkoj imaju najveći procenat uspešnosti (samo se 2-3% zatvorenika ne vrati sa dopusta). Budžet za izgradnju i pretvaranje postojećih zatvora u zatvore supermaksimalne bezbednosti iskoristiti za poboljšanje uslova u zatvorima (nedostatak obroka, grejanja, vode i medicinske nege).

Mi zatvorenici i zatvorenice se sami organizujemo i koordinišemo, i delovaćemo protiv svih onih koji od zatvora prave mesto stalnog kažnjavanja i beznađa.

Pozivamo ministre i sve kompetentne da razmisle o sopstvenoj odgovornosti i započnu otvoreni dijalog o zatvorima i stvarnim problemima u njima.

U svakom drugom slučaju spremni smo da svi zajedno i ujedinjeno dinamično odgovorimo protiv nepravde i lišavanja naših prava.

Izvor: Kontra via Flying Theory

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *