Tag Archives: грција

Атина: Нов сквот на улица Темистоклеус бр. 58 во Егзархија

Вечерта на 10 Јануари, 2016 година ја окупиравме празната зграда на улица Темистоклус бр. 58 во Егзархија, Атина. Нашата намера е да се отвори место каде што мигрантите, кои поради Европските миграциони политики, се блокирани овде во Грција, ќе можат да живеат и да се самоогранизраат слободно без државна контрола. Ние сме група на индивидуалци/ки од различни места и со различен политички контекст, поврзани во борбата проотив државите, нациите, границите, логорите, затворите, капитализмот; против секој дел на овај трул систем на доминација кој не угнетува. Ние сме отворени кон секој/а кој/а се согласува со нашите основни принципи и сака да учествува во овај проект без скриена политичка агенда.

Овај сквот нема да биде јавна служба. Ние не сме „волонтери“ и ние не ги гледаме мигрантите како жртви. Еден од предизвиците на овај прокет ќе биде практично надминување на поделбата наметната од границите и државјанството. Оваа куќа се стреми да стане место каде луѓето ќе се самоорганизраат и ќе учат заедно еден/а од друг/а, без разлика на нивното потекло.

Ова е акт против системот и миграционите политики. Нашата намера не е да ја помагаме хуманитарната помош обезбедена од државата. Интегрираната и/или асимилираната, не-критичка хуманитарна помош, всушност и помага на државата да се фокусира на репресивните мерки со цел кривично да ја гони и контролира миграцијата. Ние цврсто одбиваме соработка, не само со државата и политичките партии, туку исто така со сите невладини огранизации (НВО сектор) и сите други организации и формации кои соработуваат со нив (официјално или неофицијално). Сите овие ништожници ја користат моменталната ситуацијата со мигрантите со цел да профитираат економски, да ги заштитат нивните интереси, да добијат политичка моќ, или да изградат некаков општествен углед.

Контролирањето на миграцијата е алатка во рацете на моќниците. Моментално грчката држава ја користи ситуацијата со мигрантите заглавени тука, за да направи притисок за време на преговорите за подобри услови кои ќе обезбедат имплементирање на третиот меморандум. Во исто време, европските држави го регулираат протокот на мигранти во согласност со нивната потреба за евтина работна сила, а остатокот од мигрантите се убивани (на копнените и водените граници и по улиците на европските градови), затворани или депортирани. Европската Заедница ги надградува своите репресивни гранични политики и преговара и прави договори со државите, во и надвор од еврпоските граници, за да ја продолжи и интензивира војната против миграцијата со поефикасни начини и средства. Моќниците се надеваат да ги обезбедат нивните имоти и привилегии од сите оние кои се експлоатирани од капиталистичкиот систем и неговите војни. Приватните и државните корпорации се обидуваат да извлечат што е можно повеќе профит од моменталната ситуација. НВО секторот ги застапува интересите на нивните работодавачи и финансиери, во главно државата, и се добро платени за нивната работа.

Поради правото на приватна сопственот луѓето спијат на улица додека илијадници куќи стојат празни. Има доволно добра и простор за сите. Ние само треба самите да посегнеме и го земеме тоа што ни треба.

Ја прогласуваме нашата солидарност и поддршка за сите форми на акција кои ги напаѓаат гранците, нациите, затворите, инфрастуктурата која ги репродуцира, и сите оние кои дирекно или индиркено го бранат сатусто кво!

Без расизам

Без сексизам

Без хомофобија

Без дискриминација

Без експлоатација

Без угнетување

Без хиерархија

Без авторитети

Без патриотизам

НЕ СЕ ДОБРЕДОЈДЕНИ:
Новинар(к)и/медиуми
Политичар(к)и
Полиција
Сите огранизации кои соработуваат со државата.

ДОБРЕДОЈДЕНИ се луѓето кои сакаат да се самоорганизираат, без разлика дали имаат документи или не, без разлика дали имаат статус на бегалци или не. Приоритет за сместување им е даден на оние кои немаат можности да престојуваат на друго место.

на италијански, португалски, англиски, грчки, германски јазик

Повикуваме на солидарност за поддршка на сквотот надвор од објектот. Наскоро ќе објавиме датум и време за административно собраните на прокетот.

Пиреја: Отворено писмо од хоспитализираниот другар Јанис Михаилидис кој е на штрајк со глад од 17 ноември

atinaГи пушувам овие редови бидејќу сум длабоко воодушевен од распространетоста и разноликоста на солидарните активности на другарите и дргарките надвор од затворски ѕидови.

Не само поради тоа што размерите, фантазијата, организацијата -координацијата, упорноста и агресивноста на случувањата до сега ги надминаа сите мои очекувања, не само поради тоа што знам дека се окупирани значајни државни и капиталистички згради, радио и телевизиски станици, дека во сите поголеми градови на оваа територија се организирани собирања и демонстрации, дека се случуваат напади над силите на репресија како и различни видови на бутновнички напади. Туку зато што пишувањето ја разбива самотијата на мојава ќелија и ме прави да се смеам, зато што во вторникот вечерта не бев затворен, бев со вас и ја чувствував топлината на запалените барикади.

Затоа што без разлика на исходот, самото постоење на овај фронт на борба е победа сама по себе, како по прашањето на моменталните персепктиви, така и по наследството кое ќе го остави.

Знам многу добро дека помеѓу илијадниците на другари и другарки вклучени  во оваа борба која ја иницираше Нико, со многу грижи но и голема одлучност, постојат значајни разлики во сваќањата и практицирањето, како и во однос на нас. Меѓутоа, напредокот цвета преку различноста. Впрочем во тоа лежи и смислата на анархистичката солидарност; не поврзува без да не прави идентични, обединува без да хомогенизира. И секогаш кога се работи за солидарност насочена кон акција, функционира.

Сега кога медиумите за масовно замајување тврдат дека што повеќе трае штрајкот со глад толку поголема е опасноста по националната безбедност, сваќам дека ниту една борба не е залудна, а празините кои останаа од скршените мисли за безнадежноста – предизвикани од безактивноста во гушечките услови на затвореништвото – повторно се обоени со боите на смислата; секое време е добро за бунт!

Нашите соништа ќе станат нивни кошмари.

Борбената анархија се разбуди и урла.

Ништо не е готово, сега се почнува.

СОЛИДАРНОСТ СО ОНИЕ КОИ СЕ УПАСЕНИ ЗА ВРЕМЕ НА СУДИРИТЕ ВО ВТОРНИКОТ

До Нико:
Брату, биди силен, до сега поприлично ја раздрма нивната гозба. Ти не се откажуваш, ама тие ќе се откажат. Со тебе сум до конечна победа.

До Атанасиј (Министерот за правда):
Многу сум гладен. Ако го убиеш Нико, твојот грклан ќе биде единствената доволно добра храна за мене.

Јанис Михаилидис