Tag Archives: никос романос

Атина: Анархисти и анархистки го окупираа културниот центар Мелина

На транспарентот пишува: „Владеењето на законот убива. Солидарност со Никос Романос и останатите другари кои се на штрајк со глад.“

Денес, 6 декември 2014, го окупиравме градскиот Културен центар „Мелина“ во Атина, кој се наоѓа на раскрсница на улицата Ираклидон и Тесалоники во атинската населба Тисио.

Окупацијата претставува чин на солидарност со моменталната борба на друкарот Никос Романос, 6 години по убиството на Алексис Григоропулос.

Нашата цел е продолжување и ескалација на полиморфните анархистички акции. Ја поддржуваме секоја инцијатива која придонесува за интензификација на социјалната борба.

Победа во борбата на штрајкувачите со глад, Никос Романос, Јанис Михаилидис, Андреас-Димитрис Бурзукос и Димитрис Политиси.

Му испраќаме сила на другарот Гу.Су од Месолонги, затворен во затворот Ајос Стефаност во Патра, кој исто така е на штрајк со глад од 3 декември 2014.

Поддршка за борбата на бегалците од Сирија.

Стисната тупаница за борците по затворите во Грција, кои одбиваат да влезат во ќелиите, апстинираат од затворската храна и кои стапија во симболичен штрај со глад, во знак на солидарност со анархистот Никос Романос.

ОГАН ЗА ДРЖАВНИТЕ ГРАНИЦИ – ОГАН ЗА ЗАТВОРИТЕ!
НЕ ЗАБОРАВАМЕ – НЕ ПРОСТУВАМЕ!

П.С: Се гледаме по улиците, на барикадите и во окупираните згради.

Пиреја: Отворено писмо од хоспитализираниот другар Јанис Михаилидис кој е на штрајк со глад од 17 ноември

atinaГи пушувам овие редови бидејќу сум длабоко воодушевен од распространетоста и разноликоста на солидарните активности на другарите и дргарките надвор од затворски ѕидови.

Не само поради тоа што размерите, фантазијата, организацијата -координацијата, упорноста и агресивноста на случувањата до сега ги надминаа сите мои очекувања, не само поради тоа што знам дека се окупирани значајни државни и капиталистички згради, радио и телевизиски станици, дека во сите поголеми градови на оваа територија се организирани собирања и демонстрации, дека се случуваат напади над силите на репресија како и различни видови на бутновнички напади. Туку зато што пишувањето ја разбива самотијата на мојава ќелија и ме прави да се смеам, зато што во вторникот вечерта не бев затворен, бев со вас и ја чувствував топлината на запалените барикади.

Затоа што без разлика на исходот, самото постоење на овај фронт на борба е победа сама по себе, како по прашањето на моменталните персепктиви, така и по наследството кое ќе го остави.

Знам многу добро дека помеѓу илијадниците на другари и другарки вклучени  во оваа борба која ја иницираше Нико, со многу грижи но и голема одлучност, постојат значајни разлики во сваќањата и практицирањето, како и во однос на нас. Меѓутоа, напредокот цвета преку различноста. Впрочем во тоа лежи и смислата на анархистичката солидарност; не поврзува без да не прави идентични, обединува без да хомогенизира. И секогаш кога се работи за солидарност насочена кон акција, функционира.

Сега кога медиумите за масовно замајување тврдат дека што повеќе трае штрајкот со глад толку поголема е опасноста по националната безбедност, сваќам дека ниту една борба не е залудна, а празините кои останаа од скршените мисли за безнадежноста – предизвикани од безактивноста во гушечките услови на затвореништвото – повторно се обоени со боите на смислата; секое време е добро за бунт!

Нашите соништа ќе станат нивни кошмари.

Борбената анархија се разбуди и урла.

Ништо не е готово, сега се почнува.

СОЛИДАРНОСТ СО ОНИЕ КОИ СЕ УПАСЕНИ ЗА ВРЕМЕ НА СУДИРИТЕ ВО ВТОРНИКОТ

До Нико:
Брату, биди силен, до сега поприлично ја раздрма нивната гозба. Ти не се откажуваш, ама тие ќе се откажат. Со тебе сум до конечна победа.

До Атанасиј (Министерот за правда):
Многу сум гладен. Ако го убиеш Нико, твојот грклан ќе биде единствената доволно добра храна за мене.

Јанис Михаилидис

Брисел: Огнен напад во знак на солидарност со затворениот анархист Никос Романос

Во вторникот, 2 декември, 2014, запаливме 3 автомбили кои припаѓаат на членови од Европскиот парламент. Нападот се случи во близина на улицата „Генерал Латриг“ во Брисел.

Оваа акција претставува офанизвен чин на солидарност со анархистот Романос кој моментално штрајкува со глад.

Солидарност со анархистичките и револуционерните затвореници во Грција и секаде.

Солидарност со борбата на другарките и другарите во Чиле.