Grčka: Saopštenje političkih zatvorenika koji se uzdržavaju od zatvorske hrane u znak solidarnosti sa anarhistkinjom Stelom Antoniju

Akcija solidarnosti sa Stelom Antoniju, Atina 5. decembar 2011

Poslednje dve godine, broj političkih zatvorenika u zatvorima Grčke države ubrzano se povećava, dok je na desetine aktivista svih tendencija uhapšeno, optuženo za učešće u revolucionarnim organizacijama koje su bile aktivne u prethodnom periodu, ili zbog opšte akcije protiv sistema.

Jedna od njih je i Stela Antoniju, koja je uhapšena 4. decembra 2010. Ova, drugarica, anarhistkinja se i ranije suočavala sa ozbiljnim zdravstvenim problemima koji su se opasno pogoršali tokom ovih godinu dana od njenog zatvaranja. Ona će 4. januara 2012 podneti zahtev za oslobađanje iz zatvora kako bi dobila odgovarajuću medicinsku negu pre nego njeno stanje postane nepovratno.

Kako minimalni čin solidarnosti od danas, 30. decembra 2011., počeli smo sa uzdržavanjem od zatvorske hrane koje će trajati do datuma podnošenja prijave za njeno puštanje – 4. januara 2012.

Polikarpos Georgiadis, Janis Dimitrakis, Jorgos Karajanidis, Konstantina Karakatsani, Kostas Katsenos, Hristos Kolentinis, Dimitris Kufontinas, Aleksandros Mitrusias, Kostas Sakas, Rami Sirianos, Dimitris Fesas

Zbog kašnjenja u komunikaciji, drug Simos Seisidis nije u mogućnosti da učestvuje u uzdržavanju, ali podržava protestnu akciju.

Stela Antoniju se takođe uzdržava od uzimanja zatvorske hrane.

Izvor: athens.indymedia.org

Ostali zatvorenici drugog krila zatvora na Krfu koji se uzdržavaju od uzimanja zatvorske hrane su: Stamatis Atsaloditis, Teofilos Lazarakis, Aleksander Bani, Hristos Lupa, Mihalis Devenes (zajedno sa Polikarposom Georgiadisom koji je potpisnik saopštenja iznad)

Iz sata u sat, sve je više izjava o uzdržavanju od zatvorske hrane u znak solidarnosti sa Stelom Antoniu. Konkretno, anarhistički zarobljenici Janis Skuludis, Sokratis Cifkas, Dimitris Dimtsiadis i Babis Tsilianidis objašnjavaju u svom saopštenju:

[…] 4. januara održaće se saslušanje povodom novog zahteva za puštanje na slobodu koji je podnela drugarica Stela Antoniju, koja se već godinu dana nalazi u pritvoru pred suđenje u zatvoru za žene Koridalos. Želimo da bude jasno da stojimo na Stelinoj strani i zahteva da ona odmah bude oslobođena iz zatvora, pa ćemo se uzdržavati od zatvorske hrane od 30. decembra do 4. januara. Istog dana su (4. januara) članovi R.O. Zavera vatrenih ćelija -Damiano Bolano, Gerasimos Cakalos, Hristos Cakalos, Mihalis Nikolopulos, Jorgos Nikolopulos, Jorgos Polidoros, Olga Ekonomidu, Haris Hadžimihelakis, Panagiotis Argirou- i anarhisti Jorgos Karajanidis, Aleksandros Mitrusias, Kostas Sakas, Hristos Politis i Dimitris Mihail pozvani da se pojave pred sudijama veća apelacionog suda (u Atini) da bi se odlučilo ko će i pod kojim optužnicama biti izveden na suđenje u vezi sa hapšenjem od 4. decembra 2010. i zapaljivim paketima koji su poslati organizacijama EU i stranim ambasadama. […]

Izvori: 1, 2

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *