Atina: Policija upala na fakultet ASOEE, tukla i hapsila ulične prodavce imigrante i konfiskovala opremu radija 98FM

98fm-stays

Policija je u petak, 28.12.2012., upala i pretresla Atinsku školu za ekonomiju i biznis (ASOEE) u ulici Patision.

Ova policijska operacija je, od samog početka, iskorišćena za gušenje političkih mesta za okupljanje na ASOEE. Nakon napada na skvot Vila Amalija 20. decembra, država se odlučila da napadne još jednu “jazbinu bezakonja”, odnosno, jedan od studija i krovnu antenu slobodne atinske radio stanice 98FM.

Cela policijska operacija bila je jeftini rimejk nedavne invazije na skvot Vila Amalija. U slučaju Vile Amalija, policijskoj raciji je prethodila navodna anonimna pritužba. Nakon još jedne navodne anonimne prijave u petak 28. decembra – ovog puta u vezi sa ilegalnom trgovinom robe, represivne snage su raspoređene u ulici Patision. Ova anonimna prijava (navodno telefonski poziv) bila je direktno usmerena ka javnom tužiocu koji je pozvan da odmah interveniše.

Dakle, po tužiočevoj naredbi jedinice za razbijanje demonstracija, panduri motociklističke jedinice DIAS i ostali šljam, poslati su na fakultet ASOEE da hvataju one koji su tobože Grčku prokleli na ekonomski pad koji traje godinu dana: ulične prodavce imigrante i izbeglice iz Afrike koji prodaju piratske muzičke CD-ove i drvene figurice životinja. Ali to je svakodnevna slika: neki od imigranata su pronašli utočište u dvorištu ASOEE dok su divlji kanibali grčke policije sa rasističkom mržnjom vitlali svojim palicama na ljude i na motorima lovili ulične prodavce kroz ulice te oblasti.

Ali ovog puta se tu našao i tužilac. On je policiji naredio da odmah izvrši invaziju u univerzitetske prostorije, tako da su panduri bili u mogućnosti da unutra uhapse 16 ljudi. Ali, istraga se mora nastaviti.

Dakle, kapije fakulteta su se otvorile i, od pet spratova zgrade, javni tužilac je izabrao…podrum u kom se nalaze sastajališta (samoorganizovani okupirani prostori) omladinskih i drugih grupa. Nije slučajno da su panduri provalili u antiautoritarni prostor u kome su pronašli 5-10 praznih pivskih flaša, nekoliko zastava/banera i gas maske za demonstracije. I to je bio trenutak kada je policija otkrila brižljivo čuvanu tajnu ASOEE: da, zaista, u zgradi se nalazio radio studio. Panduri su delovali iznenađeno, kao da to već nisu znali. Radio opremu su verovatno procenili kao proizvod ilegalne trgovine idejama pa su je zaplenili.

Radio antena, predajnik i druga oprema su demontirani i konfiskovani. Jasno je da za vlast ova piratska radio stanica sprovodi bezakonje neovlašćenim emitovanjem. Međutim, masovni mediji su počeli da se pitaju: da li je u univerzitetskim prostorijama zaista postojala cela radio stanica?…Kako je moguće da se nešto još uvek emituje na frekvenciji 98FM?

Sada kada je ministar javnog reda, Nikos Dendias, demontirao studio 98FM koji se nalazio u podrumu, kao i krovnu antenu na zgradi ASOEE, zar novinari ne bi trebalo da čuju neke radio smetnje? Zar ne bi trebalo da svi imamo problem sa prijemom signala?

Još uvek možemo čuti emitovanje sa iste frekvencije. Da li je to možda neka “legalna” radio stanica? Naravno da nije. Ono što možemo čuti jasno i glasno jeste Free FM. Neovlašćeno emitovanje ove stanice omogućeno je transmisijom iz državnog parka radio antena na planini Imitos u Atini. Free FM je ništa drugo do radio stanica koja je osnovana pre sedam godina (uz blagoslov nekoliko političara, ideologa totalitarizma) kako bi “pregazila” frekvenciju na kojoj se radio 98FM emitovao od 2002. godine.

Toliko o njihovom licemerju. A sada o suštini: Nismo povezani sa ekonomskim ili političkim moćnicima. Od rada ove radio stanice nemamo nikakvu finansijsku korist. Ne izražavamo tendenciju nijednog konkretnog vektora ili udruženja već dajemo glas samo onima koji prihvataju minimalni politički sporazum same readio stanice. U tom kontekstu, svako može da saupravlja radio stanicom i da govori u mikrofon. Ne pokoravamo se bilo kakvom “Nacionalnom savetu za radio difuziju”, niti bilo kojoj drugoj sličnoj formalnoj ili neformalnoj agenciji.

Zbog toga žele da nam zapuše usta. Ali neće uspeti. Kao i u svakoj eri do sada – ideje, sloboda govora i manjinsko mišljenje nađu načina da izađu na površinu. A stas gospodina Dendiasa, i svakog Dendiasa, suviše je mali da bi bacio ma kakvu senku na takve reči.

Radio stanica će nastaviti sa emitovanjem na 93.8fm i online.

Pokušavate da je zakopate, ali zaboravljate da je ona seme.
Kontra-informacije se ne mogu ućutkati.

Radiozone subverzivnog izražavanja
93.8FM | 98.0FM(?) | radio98fm.org

****

Poslednje informacije o uhapšenima: Prema saopštenju Samoupravnog sastajališta ASOEE, panduri su 28. decembra jurili i uhapsili ukupno 17 uličnih prodavaca. Oni su preliminarno saslušani u subotu 29. decembra 2012. godine. Dvoje imigranata je zadržano u pritvoru jer nisu imali “odgovarajuće dokumente” dok su svi ostali pušteni. Novo suđenje ih očekuje u petak 11. januara 2013. godine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *