Atina: Pucnji na skvotirani socijalni centar Vox

Stanovnici/radnici/kolektivi ujedinjeni možemo odoleti mafiji i drogama. U četvrtak, 5. juna 18:30h demonstracije u naselju; narodna skupština na Trgu. Mesto okupljanja: ugao ulica Spiridonos Trikupi i Sturnari. – Komitet inicijative stanovnika Eksarhije.

U ranim jutarnjim časovima, u utorak 3. juna 2014. oko 02:30h, nepoznate osobe su ispalile najmanje 5 hitaca ka glavnom ulazu u skvotirani društveni centar K*VOX. Dva metka su probila spoljnu metalnu roletnu i razbila staklo na ulaznim vratima [Fotke: 1, 2.]. Srećom, niko od drugova i drugarica se u to vreme nije nalazio u skvotu.

K*VOX je u poslednje vreme – zajedno sa stanovnicima, kolektivima i borcima iz kraja – poduzeo niz inicijativa protiv mafije i trgovine drogom koja se, uz tolerisanje i zataškivanje od strane policije, odvija u naselju Eksarhija.

U sredu 28. maja 2014., održana je masovna skupština u cilju razgovora o svemu navedenom, uz učešće lokalnih stanovnika, radnika i radnica, kao i kolektiva iz Eksarhije. Odlučeno je da se pokrene niz akcija protiv mafije i njihovih etatističkih zaštitnika stvaranjem narodne skupštine u Eksarhiji i okupljanjem-demonstracijama koje su planirane za četvrtak 5. jun 2014.

Verujemo da pucnji na K*VOX – dva dana pre pomenutog skupa i demonstracija – predstavljaju očajnički pokušaj trgovaca drogom – koji u saradnji sa policijom žele ovaj kraj pretvoriti u geto – da zastraše pokret i lokalnu zajednicu.

Vredi napomenuti da smo dvanaest časova nakon incidenta pronašli i pokupili čaure metaka kojima je skvot napadnut. Slično nešto se desilo i nakon pucnjave između mafijaša u kraju, kada su čaure pokupili lokalni stanovnici pošto policija – koja sarađuje sa ograncima mafije – pokazuje provokativnu inertnost u svim takvim slučajevima.

Od prvog dana svog postojanja, K*VOX se suprotstavljao alijansi mafije i policije u Eksarhiji, kao i geroizaciji ovog kraja. Drugovi i drugarice K*VOX-a su se zbog svojih aktivnosti često nalazili/e na meti policije, mafije i velikog dela masovnih medija. Osim toga, ne tako davno, troje drugova i drugarica iz K*VOX-a su kao osumnjičeni pozvani  i odvedeni u sedište atinske policije, a jedini dokaz protiv njih bio je “anonimni telefonski poziv” koji ih je povezao sa anarhističkom intervencijom [teško naoružana grupa koja se pojavila na trgu u subotu 22. marta 2014.] u Eksarhiji protiv trgovine drogom.

Nisu uspeli da nas zastraše niti policijskom invazijom na okupiranu zgradu (april 2012.), upadima u naše domove (januar 2014.), sudskim pozivima (april 2014.), niti konstantnim pretnjama koje dobijamo; pa su se sada oslonili na metke kukavičkih revolveraša.

Pokret odbija da bude zastaršen bilo čim od pomenutog.

Pozivamo one koji se bore i solidarišu da prisustvuju skupu-demonstracijama na trgu Eksarhija u četvrtak 5. juna u 18h.

NIJEDAN KORAK NAZAD

K*VOX

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *