Kontakt

Kako biste doprineli svojim prevodima, redigovanjem-korekcijama tekstova i/ili originalnim materijalom za objavljivanje, poput novosti sa ulica, izveštajima sa akcija, saopštenjima i izjavama o preuzimanju odgovornosti, tekstovima zatvorenih ili progonjenih drugova i drugarica, pozivima i najavama, pamfletima i lecima, tekstovima i člancima (osvrti, mišljenja...) i tako dalje, pišite na contrainfo(at)espiv.net

Sofija: Antifašističke demonstracije

sofia2sofia3sofia1sofia4Ni u Sofiji, niti drugde

Prošle subote, 14. februara 2015., oko 150-200 antifašista i antifašistkinja demonstriralo je u Sofiji protiv godišnjeg marša u čast generala Hrista Lukova, nacističkog saradnika i vodeće figure bugarskog nacional-socijalizma streljanog od strane partizana 1943. godine.

U maršu sećanja na Lukova učestvuju fašisti iz cele Bugarske, a ranije je u maršu učestvovalo i do 1000 ljudi. Ovogodšnjem fašističkom okupljanju prisustvovalo je oko 300 beskičmenjaka.

Antifašističke demonstracije su takođe bile usmerene protiv primetnog porasta rasizma u Bugarskoj u poslednjih nekoliko godina nakon što su se u zemlji po prvi put pojavile izbeglice (iz Sirije). Osim toga, demonstranti su uzvikivali slogane protiv homofobije (fašistički huligani su u jednom parku u Sofiji 2008. godine ubili 25-godišnjeg studenta Mihaila Stojanova zbog toga što je “izgledao kao gej”).

Kao izraz internacionalističke solidarnosti u antifašisitčkom maršu je učestvovalo i 15-20 drugova i drugarica iz Grčke, Rumunije i Makedonije.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>