Grčki zatvori: Socijalni zatvorenik Jorgos Inglesis se u štrajku glađu nalazi od 3. marta 2015.

zatvorskisistem

Dana 25. marta 2015. obelodanjeno je da se socijalni zatvorenik Jorgos Inglesis (gr. Γιώργος Ιγγλέσης), nalazi u štrajku glađu od 3. marta 2015. godine u znak podrške svim zahtevima političkih zatvorenika koji se u štrajku glađu nalaze od 2. marta. Koliko je poznato ljudima koji ga podržavaju, Jorgos je izgubio 12 kilograma, ima vrtoglavicu i nisku temperaturu. Zatvorska uprava je juče, 24. marta, pokušala da ga premesti u bolnicu, ali je on to odbio nakon čega je “upozoren” da će ga, ukoliko ne prekine štrajk glađu, prisilno nahraniti na osnovu odluke tužioca.

Sledi otvoreno pismo ovog zatvorenika iz zatvora u Tirintu.

Zovem se Jorgos Inglesis, imam 35 godina i drže me u seoskom zatvoru (zatvorenog tipa) u Tirintu, osuđenog na sedam godina zbog krađe.

Iako se računam u zatvorenike opšteg krivičnog zakona, godinama sam podržavao anarhističke ideje i dela, tako da me borba koju su pokrenuli desetina političkih zatvorenika i zatvorenica od 2. marta, nije mogla ostaviti ravnodušnim ili po strani. Ovim putem obaveštavam da od 3. marta i ja učestvujem u štrajku glađu u znak podrške svim zahtevima političkih zatvorenika:

Ukidanje zakona 187 i 187a (teror-zakon, gr. τρομονόμων), ukidanje otežavajućih okolnosti koje se odnose na dela počinjena sa sakrivenim fizičkim karakteristikama (“zakon o kapuljačama”), ukidanje zatvora tipa C, trenutno puštanje Savasa Ksirosa kako bi mu se omogućilo da primi potrebnu medicinsku pomoć, ukidanje prisilnog uzimanja uzoraka DNK, pristup DNK uzorcima za analizu od strane biologa stručnog svedoka kome optuženi veruje, ukidanje analize DNK uzoraka koji sadrže mešavinu genetskog materija od više od dva lica, trenutno puštanje rodbine članova ZVĆ.

Ne molimo, ne klečimo, zahtevamo i pobeđujemo.
Snage svim štrajkačima i štrajkačicama glađu.

Jorgos Inglesis
seoski zatvor u Tirintu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *