Rusija: Policijska represija i hapšenja u Moskvi i Sankt Petersburgu

Dopisnici sajta Avtonom postavili neke od fotki  i video snimke sa jučerašnjih, 5. mart 2012., protesta protiv izbora u Moskvi i Sankt Petersburgu. Prema poslednjim izveštajima tokom protestne akcije na Puškinovom trgu u Moskvi, privedeno je oko 25 anarhista. Na početku mitinga su uhapšena još tri mladića zbog toga što su im lica bila pokrivena maskama. Takođe, sud u Moskvi je juče odredio dvomesečni pritvor za dve članice feminističkog pank benda Pussy Riot. Njihov advokat je izjavio da će one ostati u pritvoru do 24. aprila.

Jedan od slogana koji se mogao čuti u Sankt Petersburgu bio je “NAŠE REŠENJE: SAMOUPRAVLJANJE”. U istom gradu je, prema navodima, uhapšeno petoro ljudi. Preciznije, u jednom trenutku bačeni su molotovljevi kokteli na policiju, a svinje su potom napale masu i uhapsile one koji su im se prvi našli na dohvat ruke.

Policija je 3. i 4. marta privela tri članice grupe Pussy Riot i jednog člana umetničke grupe “Война”. Kako je saopštio njihov advokat on i jedna članica benda su nakon ispitivanja pušteni, dok su druge dve članice, Nadežda Tokolnjikova i Marija Alehina, zadržane u pritvoru na 48h. Moskovski sud je juče, 5. marta, doneo presudu o zadržavanju u pritvoru do 24. aprila jer se devojke terete za huliganizam, a tužilac je insistirao na toj “preventivnoj meri” tvrdeći da su optužene za krivična dela i da bi, ukoliko bi bile puštene, “mogle uništiti dokaze”. Proces protiv članica benda Pussy Riot je usledio nakon tužbe pravoslavnih aktivista, a zbog performansa – služenja pank-molebana – u hramu Hrista Spasitelja, 21. februara 2012.

Solidarnost sa demonstrantima u Rusiji!
Sloboda za sve koji se nalaze u kandžama države!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *