Osmi Anarhistički sajam knjiga u Zagrebu

Osmi Anarhistički sajam knjiga u Zagrebu održat će od 30. 3. do 1. 4. 2012. u galeriji Nova, Teslina 7 u Zagrebu.

Anarhistički sajam knjiga u Zagrebu već osam godina okuplja izdavačke kuće, grupe, projekte i osobe uključene u slobodarski pokret, te sve zainteresirane. Osnovna ideja sajma je predstaviti anarhističku/slobodarsku literaturu i djelovanje što širem krugu ljudi, te stvoriti mjesto susreta i otvoriti diskusije važne za sam pokret i društvo.

Tijekom prvih sedam godina sajam je okupio velik broj sudionika i sudionica, a na tisuće ljudi je posjetilo sajam i sudjelovalo u programu.

Program sajma

Petak, 30. 03. 2012.

15:00 – 20:00
[galerija Nova, Teslina 7 (u dvorištu)]

Sajam knjiga – dođite i pogledajte knjige koje nude izdavači, besplatne materijale različitih grupa, novine, časopise…

16:30 – 17:30
[galerija Nova, Teslina 7 (u dvorištu)]

Radikalni aktivizam ili borba za jednakost

Diskusiju organizira grupa Stop specizmu.

Ključne točke predavanja: što su prava životinja? Što je specizam? osnove prava životinja, nespecistički aktivizam, velferistički (zaštitarski) aktivizam, direktno oslobađanje životinja.
Predavanje se bazira na osnovnoj teoriji prava životinja, veganstvu kao pokretu, njegovoj povezanosti sa ostalim socijalnim pokretima i diskriminacijama, te o najvažnijem segmentu pomoću kojeg možemo i moramo učiniti promjenu, a to je nespecistički aktivizam.
Nakon kratkog predavanja slijedi diskusija koja je poanta svega, kako bismo zajedno razmotrili sva djelovanja animalističkih skupina i našeg odnosa prema ostalim životinjama, te kako svi zajedno možemo raditi na tome da stvorimo bolji svijet za sve stanovnike, ljudske ili ne-ljudske.

17:30 – 19:00
[galerija Nova, Teslina 7 (u dvorištu)]

Anarhistička povijest u regiji

Anarhistička povijest regije u kojoj živimo je u pojedinim razdobljima bila izrazito bogata i dinamična, aktivnosti su se razvijale u suradnji i pod utjecajem aktivnosti u drugim zemljama, a komunikacija je bila vrlo živa, kao i razmjena ideja. Postojali su izdavački projekti, novine, organizirani su prosvjedi, akcije, pa čak i atentati, a utjecaj anarhista u kulturnim i umjetničkim krugovima je bio velik.

Pa ipak, anarhistička povijest regije u kojoj živimo je prilično nepoznata, informacije su slabo dostupne ili raštrkane po raznim izvorima. Ne možemo reći da je uvijek postojao kontinuitet, međutim, anarhističke ideje su uvijek bile prisutne, bez obzira na prepreke, diktature, zabrane, ratove…

Diskusija koju pokrećemo na temu povijesti za cilj ima dati kratak pregled nekih ključnih trenutaka koji su je obilježili, ali i otvoriti raspravu o problemu pisanja povijesti, izvorima, povezanosti te povijesti unutar područja s kojima dijelimo jezik, kulturu i na kraju samu povijest, koja se nikad nije odvijala izolirano u ovim ili onim granicama, koje su se često mijenjale i nikad nisu predstavljale prepreku za razvoj i širenje anarhističkih ideja.

Ono na što se želimo osvrnuti, u različitim razdobljima, je odnos prema različitim strujama u Prvoj internacionali, prema pitanju nacionalnog oslobođenja, prema marksizmu i ruskom narodnjačkom socijalizmu, odnos prema industrijalizaciji i razvoju modernog društva, kao i razmišljanje na temu zašto se anarhizam nije razvio u masovniji pokret i što je uzrokovalo prevlast marksizma.

19:00 – 20:00
[galerija Nova, Teslina 7 (u dvorištu)]

Pucnji atentatora – Jelena Ilka Marković i Luka Jukić – dvije skice za portret

Povijest pišu pobjednici, pa nije ni čudo da se pod tepih guraju slučajevi koji su “pobjednicima” umalo došli glave. Dvije slike za portret “neuspješnih” atentatora s područja regije bivše Jugoslavije, pucnji koji ciljaju u vladare – i promašuju – daju nam naslutiti kako bi, da su pogodili svoje mete, tijek povijesti krenuo nekim drugim smjerom, a ona, srpska atentatorica Jelena Ilka Marković, i on, mladi sarajevski đak i atentator Luka Jukić, zasigurno ne bi bili gurnuti u prašinu državnih arhiva. Dva portreta odlučnih atentatora, prikazanih u kontekstu političke situacije Srbije s kraja 19. st. i Hrvatske početkom 20. st, daju nam sliku jedne drugačije povijesti.

***

Subota, 31. 03. 2012.

10:00 – 15:00
[Zrinjevac]

Sajam knjiga se seli na ulicu, dođite i pogledajte knjige koje nude izdavači, besplatne materijale različitih grupa, novine, časopise… U slučaju lošeg vremena, sajam se vraća u galeriju.

15:00 – 20:00
[galerija Nova, Teslina 7 (u dvorištu)]

Sajam knjiga dođite i pogledajte knjige koje nude izdavači, besplatne materijale različitih grupa, novine, časopise…

16:00 – 16:30
Predstavljanje aktualnog anarhističkog pokreta u Estoniji i najava Balitičkog anarhističkog sastanka (BAM – Baltic Anarchist Meeting)

16:30 – 17:30
[galerija Nova, Teslina 7 (u dvorištu)]

Umrežena revolucija: informacijske i komunikacijske tehnologije i socijalni pokreti

17:30 – 18:30
[galerija Nova, Teslina 7 (u dvorištu)]

Direktna akcija i film Raid On Reykjavik Reloaded

Short movie (Raid On Reykjavik Reloaded, 2012, 35 minutes) shot in a beautiful exteriors of the Iceland capital Reykjavik and its surroundings. It tells a story of one of the biggest ecotage (ecological sabotage) in the history: on November 6, two activists of the movement for animal liberation sunk two whaling boats in Reykjavik harbour and destroyed whale processing factory. Both manage to securely leave the country. Besides significant economical damage to whaling industry they manage to focus international attention on the whaling issue. The movie focuses both on reasons, preparations and executing of action as well as on it´s consequences and the state of the whaling now.

The whole movie was done on the DIY principle with no sponsors and no grants. Original music for the movie was composed and recorded by members of the international political hardcore scene.

Directed and shot by Jan Hanus, author of Squat Wars and Food Not Bombs – Solidarity in Praxis

After the movie:

We do not want people just sit and watch. What we want is to talk about the thing in the movie, discuss. The illegal act that the movie is about raises the question of effectivity and legitimity of direct action which could be one of the subject of it.

18:30 – 20:00
[galerija Nova, Teslina 7 (u dvorištu)]

Fukušima godinu dana posle

Pre godinu dana u Japanu se dogodila najveća industrijska nesreća u istoriji čovečanstva. Nakon razornog zemljotresa i cunamija koji je potom usledio, postrojenja NE Fukušima Daiči su pretrpela strahovita oštećenja. Tom prilikom istopila su se tri nuklearna reaktora i nebrojena količina radio nuklida je dospela u vodu, zemlju i vazduh. Japan se našao u teškoj situaciji i čitav sistem je bio na ivici kolapsa, dok je stanovnštvo ostavljeno na milost i nemilost kriminalno nesposobnih političara i samožive kompanije TEPCO (vlasnica NE Fukušima Daiči).

Međutim, uprkos katastrofalnim posledicama koje daleko prevazilaze okvire zvanično proglašene evakuacione zone (20-30km), pa i čitavog Japana (u kratkom roku nakon havarije na prostoru čitave severne hemisfere detektovani su radioaktivni elementi iz Fukušime; nešto kasnije, pristilgli su slični izveštaji sa južne Zemljine polulopte), o Fukušimi, odnosno o nuklearnoj energiji i interesima koji stoje iza njene upotrebe, danas se više ne govori, ili barem ne na adekvatan način.

Zato ćemo pokušati da, u meri u kojoj je to moguće, čitav slučaj razmotrimo na način koji će ovu nesreću, nuklearnu energiju i spregu moćnih državnih i poslovnih interesa kontekstualzovati na odgovarajući način, što u svetlu aktuelne iranske nuklearne krize ima poseban značaj.

O svevemu tome i još puno toga govorit će Pop, urednik Kontrapunkta.

***

Nedjelja 01. 04. 2012.

10:00 – 15:00
[galerija Nova, Teslina 7 (u dvorištu)]

Sajam knjiga – dođite na kavu ili čaj, potražite knjigu koju ste propustili prethodnih par dana, pozdravite se sa sudionicima i provedite nedjeljno prijepodne u ugodnom društvu…Time zatvaramo 8. Anarhistički sajam knjiga.

izvor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *