Neki od postera i tekst letka sa ulica Barselone tokom generalnog štrajka

Tekst anarhističkog postera koji je lepljen pre štrajka

Šta je generalni štrajk?

To je prekid normalnog funkcionisanja sistema. To je blokiranje protoka ljudi i robe. To je sabotiranje zupčanika potrebnih za funkcionisanje sistema. To je napad na one koji su odgovorni za naše ugnjetavanje. To je suprotstavljanje braniocima i lažnim kritičarima trenutne paradigme. To su borbe u našem svakodnevnom okruženju (naselju, radnom mestu, školi, itd.). To je izlazak na ulice i deljenje onog malo što je preostalo: besa, hleba i snova. To je upotreba čitavog arsenala koji nam je istorija potlačenih stavila na raspolaganje.

Generalni štrajk može biti samo divlji, sve ostalo je (samo)parodija. Videćemo se na ulicama 29. marta!

Tekst letka distribuiranog omladini pre štrajka

Oteli su ti budućnost. Veštačko blagostanje, američki san koji su nametnuli prethodnim generacijama je nešto što ti više ne mogu obećavati. Nema diploma, nema zdravstvene nege, nema hipoteka, nema karijera, nema automobila, nema penzija, nema iPoda, nema ski odmora. Zaboravi na sve to. Sada te sedlaju ovakvom budućnošću: nemilosrdna konkurencija između onih koji uspeju da dostignu stabilan posao kao panduri, bankari, čuvari metroa, menadžeri ili inženjeri, i onih koji će morati da žive prelazeći sa jednog nesigurnog kratkoročnog posla na drugi, deleći promotivne letke, čisteći iza turista i bogatih ljudi, radeći kao konobari, za kasom, kao kurve, kuvari, oplatari, rasturajući dupe radeći na građevini ili sjebavajući oči radeći za ekranom. Drugim rečima, kopilad bez savesti koja žele da rade kao plaćenici, štrajkbreheri, ili eksploatatori će trijumfovati, a svi drugi će ostati bez penzije, zdravstvene zaštite ili plate.

Dobro pogledaj svoje prijatelje. Koji od njih bi te izbacio iz stana ukoliko ne bi mogao da platiš za kiriju? Koji od njih bi te strpao u zatvor zbog krađe ili prodaje droge kao sredstva za opstanak? Koji od njih bi te otpustio samo da bi uvećao svoj profit? Oni su ti koji će preuzeti svet i kontrolisati tvoju budućnost, dok ćete svi vi koji ste pošteni, solidarni i skromni biti sjebani.

Oni su uništili svet koji ćeš ti naslediti. Oni su zatrovali vodu i vazduh svojom pohlepom i nepoštovanjem prema prirodi. Oni su isekli šume da bi ih pretvorili u robu. Oni su sjebali klimu iz čistog kaprica i arogancije. Oni su kontaminirali naše umove autoritarnim, pedantnim obrazovanjem i zatupljujućom kulturom. Oni su nam ukrali znanje o tome kako da se sami hranimo, lečimo, gradimo sopstvene kuće, i rešavamo sopstvene konflikte, tako da ostanemo zavisni od njihovog najamnog rada, njihove policije i njihove pravde, tako da samo treba da naučimo kako da ih služimo, slušamo i koristimo mašine kojima nas prisiljavaju umesto da koristimo naše sopstvene alatke. Oni su učinili da istorija nestane tako da ne razumemo kako se to desilo, kako smo živeli pre kapitalizma, i kako bismo mogli živeti u našoj budućnosti, budućnosti koju kreiramo mi a ne oni, taj pohlepni paket eksploatatora, autoritaraca, mučitelja i ubica.

Istorija koja je isčezla jeste istorija našeg otpora, naše borbe protiv svake vlasti, svih autoriteta, koja stoga predstavlja seme budućnosti bez njih. Ali ukoliko unište čitav svet, ukoliko ga pretvore u nenastanjivo mesto u kome ćemo biti večno zavisni od njihove tehnologije i njihove kontrole, onda budućnosti neće biti ni za koga.

Spali je onda. Spali budućnost koju su ti dodelili. Spali planove koje žele da ti nametnu. Spali njihov nehumani autoritet, njihovu lažnu mudrost. Spali sve što je laž i lažno kako bi stvorio mogućnost, koliko god se činila malo verovatnom, kako bi semena novog sveta nikla iz pepela postojećeg. I ne veruj u nikoga osim u svoje prijatelje, one koji su dokazali da su solidarni, one koji osećaju bes. A kada te nazovu “nasilnim”, kada te nazovu “nerazumnim”, kada budu zahtevali da prestaneš ili pokušali da te regrutuju, to je zbog toga što se plaše da će izgubiti kontrolu, da će biti razotkriveni kao ništa drugo do autoritarni idioti koji su uništili svet i budućnost.

Spali sve, kako bi počeli iznova, i bez njih.

Za neograničeni štrajk, za obnavljanje sabotaža, ognja, osvete i permanentnog revolta.

****

“Borba nam daje ono, što nam vlast oduzima!” Poster koji se pojavio u jednom od naselja sa pozivom na štrajk i listom dešavanja tog dana.

****

Tekst anarhističkog postera koji je distribuiran nakon štrajka

Kraj pokornosti

Morali ste da nas tučete, da nam pucate u lice, gušite gasom. Morali ste da nas privodite, maltretirate, zatvarate i izolujete. Morali ste da nam pretite novim zakonima i da kažete svima da smo bili “teroristi”. Sve ste to morali da uradite i još više u pokušaju da nas naterate da spustimo glave. Ali uprkos svemu što ste uradili, niste postigli ono što ste želeli.

Uprkos svim vašim pretnjama, svim vašim naređenjima i ucenama, 29. marta smo na ulicama palili logorske vatre. Mi nismo bili grupa, nije nas bilo 300 ili čak 2000. Bilo nas je mnogo više. Mi smo bili oni koje ste svakog dana gazili misleći da se nećemo braniti. Mi smo bili oni one cedite na nesigurnim poslovima. Oni koje izbacujete na ulicu ukoliko želite da se dočepate njihovih kuća ili ukoliko ne mogu da plate kiriju. Oni kojima upravljate kao resursima, brojevima vaših statistika. Tog 29. marta smo vam otkazali poslušnost i odjednom je sve počelo da grmi. Sada smo svesni naše snage. Osećamo da se vaš svet raspada i nećemo vam pomoći da ga ponovo podignete.

Više volimo da izgradimo sopstveni.
Kraj poslušnosti

(izvor: Crimethinc)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *