Atina: Siledžijski progon levičarskog antifašiste koji je pomogao imigrantu da izbegne hapšenje u Kalitei

Javna osuda od strane “Inicijative zidara i građevinskih radnika”

Dalje ruke od kolege-radnika Nikosa Kacifisa

Naša “Inicijativa zidara i građevinskih radnika” osuđuje hapšenje zidarskog radnika Nikosa Kacifisa od strane pandura u civilu koje se desilo u nedelju, 13. maja 2012. godine ispred njegove kuće. Hapšenje je usledilo jedan dan nakon masovnog skupa grčkih i imigrantskih radnika protiv – od strane policije tolerisanih – fašističkih napada u okrugu Kalitea i šire. Naš kolega radnik koji živi u toj oblasti je takođe učestvovao na protestnom okupljanju.

Siledžijsko-terorističko hapšenje Nikosa Kacifisa, zidarskog radnika i sindikaliste (član Sindikata zidara sekcija Kalitea, višegodišnji aktivni učesnik u radničkom pokretu), jasno dokazuje da tamo gde ruka paradržavnih grupacija ne može da napadne, napašće ruka zvanične države, i obratno. Čini se da je buržoaski blok Memoranduma, bede i siromaštva, iznerviran kada radnički pokret izađe na ulice da traži, bori se i postavlja branu kapitalističkom varvarstvu, represiji, rasizmu i fašizmu.

Ono što bi trebalo da znaju jeste da nećemo dopustiti da se ijedan radnik (bez obzira da li je poreklom iz Grčke ili imigrant) sam suprotstavlja njihovom terorizmu. Neka razmisle dva puta pre nego se ponovo budu kačili sa radničkim pokretom. U nama će, od sada, stalno pronalaziti protivnike..

HITNO OSLOBAĐANJE ZIDARSKOG RADNIKA NIKOSA KACIFISA

Inicijativa zidara i građevinskih radnika

*****

Nikos Kacifis je priveden u glavno sedište atinske policije (GADA), a 14.05. je trebalo da se pojavi pred tužiocem, prvobitno optužen za remećenje mira, otpor vlastima, sprečavanje hapšenja, uvrede i pokušaj napada – što su optužbe pandura koji su pokušali da uhapse imigranta tokom antifašističkog skupa u Kalitei u subotu 12.5.; tokom incidenata u kojima je – zajedno sa drugim demonstrantima – prisustvovao i Nikos, demonstranti su direktno i borbeno uspeli da oslobode privedenog imigranta. Takođe, objavljeno je da je Nikosovo hapšenje rezultat svedočenja zlikovca povezanog sa neonacističkom partijom Chrissi Avgi/Zlatna zora. Nikos je sada pušten, a suđenje je odloženo za 22. maj; Nikos je napustio sud Evelpidon zajedno sa 150 ljudi koji su ga podržali, a koji su pre toga u sudnici uzvikivali slogane zahtevajući njegovo trenutno oslobađanje i tvrdili da je reč o čisto političkom progonu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *