Patras: Neonacisti se okupljaju iz svih krajeva Grčke i pokušavaju da upadnu u zgradu koju imigranti koriste kao sklonište

U Patrasu, ubistvo 30-godišnjeg Tanasisa Lazanasa – verovatno, prema izveštajima, od strane trojice muškaraca iz Avganistana – prošle noći neonacisti iz Zlatne zore  pokušali, bezuspešno, da preotmu okupljanje lokalnog stanovništva. Danas, 22. maja, članovi neonacističke Zlatne zore iz Patrasa i oni koji su se okupili iz drugih grčkih gradova  marširali do napuštenog fabričkog prostora (Peiraiki Patraiki, preko puta nove luke). Nacisti su pokušali da provale u fabriku, vitlali štanglama i kamenicama zasipali imigrante.

21:55 U međuvremenu, situacija je esklalirala u nacističke nemire nakon što je, navodno, nekoliko stotina pristalica Zlatne zore pokušalo da se probije kroz policijske redove i dođe do napuštene fabrike koju imigranti (bez dokumenata) koriste kao sklonište.

Nacistički nemiri u Patrasu: Pristalice Zlatne zore uzvikuju “stranci napolje iz Grčke” (video lokalne mejnstrim TV stanice)

22:00 Napadnut poslanik Zlatne zore Mihalis Arvanitis koji je trebao da govori na lokalnoj TV stanici. Nacista je napadnut unutar zgrade TV stanice.

22:05 GMT+2 Pozvano je na antifašističko okupljanje u četvrtak 24.5. na trgu Olgas u Patrasu.

izvor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *