Ilinois, SAD: Hapšenja anarhista tokom NATO samita u Čikagu

Tokom demonstracija protiv NATO samita u Čikagu, 20. i 21. maja 2012., privedeno je mnogo demonstranata. Nekoliko anarhista je uhapšeno „preventivno“. Oni su optuženi za planiranje i pripremanje militantnih akcija protiv sastanka najvećih ratnih huškača na svetu. Još uvek nema pouzdanih informacija od strane prijatelja i drugova koji su se tamo nalazili, ali zbog potrebe da se prošire neke činjenice o hapšenjima, sledi prvi pregled koji je uradio Anarhistički crni krst Berlina (ABC Berlin).

U sredu 16. maja 2012., kasno uveče, panduri su upali u kuću u naselju Bridžport u Čikagu, ne pokazujući nalog za hapšenje ili pretres, i i uhapsili devet osoba.  Šestoro je pušteno u petak bez optužbi. Međutim, tri osobe su zadržane u pritvoru, i sada su predmet istrage i preti im optužnica za “udruživanje radi vršenja terorizma, materijalnu podršku terorizmu, i posedovanje eksploziva ili zapaljivih naprava”.  Oni su optuženi za planiranje napada na četiri policijske stanice, lokalni predizborni štab američkog predsednika Obame, rezidenciju gradonačelnika Čikaga Rama Emanuela i druge mete u gradu. Organi gonjenja su sve troje uhapšenih opisali kao samozvane anarhiste koji su zajedno putovali od Floride nekoliko nedelja pre planiranih anti-NATO protesta u Čikagu. Tokom policijske racije kuće u Bridžportu,  panduri su konfiskovali uređaj za koji tvrde da je korišćen za pravljenje molotovljevih koktela; ipak, prema izjavama rezidenata, u pitanju je komplet za pravljenje piva kod kuće.  Za „trojku“ je određena kaucija od 4.5 miliona američkih dolara.

U međuvremenu su se pojavili izveštaji o dve osobe koje su se ranije ovog meseca pojavile u Čikagu i ubrzo uključile u pripreme protiv NATO samita. Od hapšenja, obe osobe su nestale iz grada, pa se spekuliše da su bili policijski doušnici. Buržoaska štampa je nedeljama ranije pisala da se za anti-NATO proteste planiraju napadi paljevinama protiv države i kapitala.

U četvrtak je uhapšeno još dvoje ljudi pod optužbom da su planirali napade molotovljevim koktelima. Oni se takođe nalaze u pritvoru.

~> war on society

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *