Solun: Iseljen skvot Delta

U sredu 12. septembra 2012. oko 7:30, najmanje pet eskadrona policije za razbijanje demonstracija (MAT) i pripadnici specijalne antiterorističke jedinice (EKAM) postrojili su se ispred anarhističkog skvota Delta, a ubrzo zatim i upali u zgradu.

Unutar same zgrade je uhapšeno desetoro ljudi, dok je na ulici privedeno još nekoliko onih koji su na mesto dešavanja stigli u znak solidarnosti. Takođe, policija je opkolila i odsekla dosta onih koji su se, u znak solidarnosti, okupili nedaleko od skvota.

Panduri su pretražili ovu višespratnicu (okupirana 2007. godine) i konfiskovali brojne lične stvari skvotera, uključujući i infrastrukturu poput kompjutera i hard diskova, ali takođe i novac. Policija je, takođe, zvanično objavila video snimak (bez zvuka) na kome je prikazana invazija specijalnih snaga u skvot. Eskadroni policije za razbijanje demonstracija opkolili su područje u kome se zgrada nalazi, a prednji uzlaz u zgradu je zapečaćen.

Svi oni koji su došli u znak solidarnosti i bili privedeni sada su pušteni.

Desetoro drugova koji su uhapšeni unutar skvota i dalje se nalaze u sedištu solunske policije (GADTH); oni će biti izvedeni pred tužioca ili kasno noćas ili tokom sutrašnjeg dana (13.9.2012.). Po onome što za sada znamo, oni se terete za prekršaje.

Hitna anarhistička skupština povodom nasilnog iseljenja skvota Delta održana je oko 13h u Politehničkoj školi u Solunu, gde je više od 100 ljudi koji su došli u znak solidarnosti, zajedno sa učesnicima kolektiviteta skvota, donelo odluku o sledećim akcijama:

i) kontrainformaciono okupljanje kod Kamare u 18.30h, dok čekamo na više informacija o uhapšenim drugovima
ii) protestno okupljanje ispred sedišta solunske policije u 21h, u slučaju da uhapšeni drugovi i dalje budu zatočeni
iii) okupljanje u znak solidarnosti ispred suda 13.9. ukoliko uhapšeni sutra zaista budu izvedeni pred tužioca
iv) sledeća otvorena skupština za organizovanje akcija solidarnosti biće održana 13.9.2012. u 18.00 u Politehničkoj školi u Solunu

Nijedna represivna spletka vlasti ne sme proći bez odgovora.
Solidarnost je naše oružje.
Delta skvot ostaje! Dalje ruke od naših života!

Ispred Biološkog fakulteta u Solunu, večeras od 23h počinje koncert u organizaciji grupe BausMaus, a sva prikupljena sredstva su namenjena za moguće troškove odbrane progonjenih drugova nakon represivne operacije protiv skvota Delta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *