Iraklion, Krit: Sukob antifašista i neonacista

(neki od trofeja iz tuče sa siledžijama iz Zlatne zore)
(neki od trofeja iz tuče sa siledžijama iz Zlatne zore)

U popodnevnim satima 15. januara 2013., antifašisti su se suprotstavili nacističkoj grupi partije Zlatna zora u gradu Iraklion na Kritu.

Grupa od oko 30 fašista je po drugi put delila letke na jednoj od gradskih avenija. Grupa od skoro 60 antifašista napala je naciste koji su bili opremljeni kacigama i palicama sa nacionalnom zastavom. Nakon petominutne tuče nacisti su se razbežali. U tom trenutku, intervenisala su dva odreda policije za razbijanje demonstracija – policajci su trčali ka drugovima dok su se fašisti povlačili (što pokazuje da su se pre toga fašisti i policija međusobno koordinisali). Nakon intervencije policije koja je koristila suzavac i šok bombe, nacisti su iz daljine bacali kamenice na drugove i pozivali policiju da juri antifašiste.

Više od petoro nacista je završilo sa povredama, modricama, slomljenim udovima ili im je bilo potrebno šivenje, a tokom kamenovanja je povređeno troje antifašista kojima je takođe bilo potrebno šivenje. I nacisti i kontra-demonstranti su završili u istoj bolnici gde su se ponovo pojavila i dva odreda jedinica za razbijanje demonstracija kako bi zaštitili članove Zlatne zore. Dok su ispred bolnice čekali povređene drugove da izađu, ostali antifašisti su isekli gume na četiri automobila koja pripadaju nacistima.

Od sada pa nadalje, svaki pokušaj fašista da distribuiraju svoj materijal biće propraćen policijom, ambulantnim kolima, šavovima, razbijenim glavama itd. Akcija je u osnovi bila uspešna, a uslediće nove, još bolje, akcije.

Drugarski pozdravi antifašistima u gradovima Agrinio, Patras, Volos i širom sveta.

Živeo borbeni antifašizam!

One thought on “Iraklion, Krit: Sukob antifašista i neonacista”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *