Poziv na izolaciju grupe “građanskog anarhizma” OARS (Bolivija)

police-rat2

Ovo je poziv anarhistima cijelog svijeta, molimo drugove/arice da prekinu svaki prijateljski odnos s OARS, Anarhističkom Organizacijom za Socijalnu Revoluciju (La Paz, Bolivija).

Razlog je jednostavan: potkazivači su i otvoreno opravdavaju potkazivanje kao dio svoje “društvene revolucije”. Nakon što su uhapšeni 29. maja 2012., četiri člana OARS-a odali su druge anarhiste. Dvojca anarhista koje su odali nalaze se još, nakon devet mjeseci, u zatvoru, dok je jedna anarhistkinja u kućnom pritvoru (ova treća zatvorenica je nagrađena kućnim pritvorom nakon što je i ona sam odala druge). Optuženi su za terorizam i pokušaj ubojstva. Jedini dokaz protiv njih troje je svjedočenje članova OARS-a (i dodatno svjedočenje treće zatvorenice koja je nakon mjesec dana odala druge, pošto je OARS tvrdio da je teroristkinja).

Nakon što su pušteni odajući imena drugih anarhista, članovi OARS-a opravdali su svoja djela, a sama organizacija je objavila komunikej koji koristi istu retoriku terorizma kao i vlada, u kojem se distanciraju od svakog oblika ilegalne prakse. Njihove su izjave objavljene na Anarkismo.net, praxislibertaria.wordpress.com i anarquiacochabamba.blogspot.com.

Oni i dalje organiziraju inicijative u La Pazu, predstavljaju se kao anarhisti, regrutiraju nove članove, nastoje monopolizirati anarhistički pokret u La Pazu, a istovremeno opravdavaju svoje potkazivanje šireći glasine o drugim zatvorenicima, odričući se sabotaže i drugih ilegalnih djela, i optužujući druge anarhističke struje. S druge pak strane podržavaju i konsolidiraju kategorije vlasti kao što su “nevinost”, “terorizam”, “demokracija” i “pravda”.

Moguće je i da je netko iz OARS-a izvorni potkazivač ovog slučaja, koji je odao imena uhapšenih osoba. Znamo da su članovi OARS-a prije ovih hapšenja već govorili protiv sabotaža izvedenih u gradu te kako treba preventivno otići na policiju da bi se očistilo vlastito ime i ukazalo na moguće krivce.

Ovdje se ne radi o ideološkoj razlici ili o kritici direktne akcije, o upotrebi bombi ili požara. Anarhisti/kinje koji su protivni takvim taktikama mogu ih kritizirati na bezbroj načina. Radi se o kolaboracionizmu s državom, pomaže se policiji da bi osobe završile u zatvoru, a zatim se još i politički opravdavaju ta djela.

Iz izjava koje su dali policiji jasno je da članovi OARS-a u biti nemaju pojma o bombama i da su odali imena svojih osobnih neprijatelja. Na primjer, na pitanje kako znaju da je jedan anarhist (koji im je osobno bio mrzak) bio član grupe odgovorne za sabotaže, odgovaraju zato što se družio s osobama obučenim u crno s bradom i brkovima. Zatim, prepoznali su u jednom anarhistu (još jednu osobu iz La Paza s kojom se nisu slagali iz političkih i osobnih razloga) osobu iz videosnimke jedne od akcija, premda nije uopće ličio osobi na slici.

Nisu samo potkazivači, nego i bijedni potkazivači, te predstavljaju opasnost za svakoga koga susretnu na svom putu.

A osim toga su i ksenofobi. Istraga policije se velikim djelom usredotočila na kontakte s osobama iz inozemstva, pogotovo s Čileancima, i u svojim izjavama članovi OARS-a se izražavaju ksenofobično, negirajući svaki osobnu vezu sa strancima i tvrdeći da su se osobe koje su odali često družile sa strancima te da su čak i razgovarale s njima.

OARS je platformistička grupa. Molimo sve ostale anarhiste/kinje koji su u nekim drugim okolnostima bili u kontaktu s OARS-om da prekinu svaki prijateljski odnos s njima te da, ako misle da je to u redu, objave tu odluku ( http://oarsbolivia.blogspot.com/ ). Trebaju razumjeti da su odajući druge drugove/arice nepovratno izolirani.

Još nešto za kraj: u jednoj od njihovih izjava spominju samo tri uhapšena kao članove OARS-a, Renata, Jeffera i Victora. Četvrti potkazivač, Daniel, bio je sudionik OARS-a, a i dalje je u kontaktu s njima, mada je član CJAC-a, Omladinskog Anarho-Komunističkog Kolektiva.

Osim toga, u svojoj javnoj izjavi na gornjem linku, kriminiliziraju i ozloglašavaju sabotažu (“terorizam i nasilje” o kojem govore su požari, zalijepljene brave, dimne bombe, i sitne eksplozije u kojima nitko nije ranjen), mada ne govore izravno o svojoj izdaji.

A na svojim javnim sastancima u La Pazu čak su veličali svoj kolaboracionizam s policijom pri hapšenju terorista, govoreći o Krudu, jednom od zatvorenika, izjavili su kako ih nije briga ako je njihovo potkazivanje odvelo jednog “jebenog hipija” u zatvor.

Detaljne informacije o njihovom potkazivanju možete naći (na engleskom) ovdje

izvor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *