Marco Camenisch – Bijesno pozdravljam 1. maj 2013.

ilCuloDone

Bijesno pozdravljam 1. maj 2013.

Slaviti? Zaista ne bih! Ionako se već mnogo toga slavi! Zato jer štogod željeli ili morali, po našoj prirodi, učinili ili ne učinili, život bi u suštini trebao biti jedno veliko slavlje.

Ali 1. maj nije slavlje, na 1. maj se ne bi trebalo slaviti. I je li 1. maj dan rada? Ne, uopće! A još je manje dan, recimo, za rad. Naprotiv, trebao bi biti dan za raspravu i analizu solidarne organizacije za radikalnu borbu protiv rada. Što znači istovremeno i protiv sistema i svakog njegovog korijena koji nas tjera na rad, koji ga pretvara u nužnost, pretvara nas, po pitanju života i smrti, u ovisnike o radu, a istodobno nas i našu budućnost ubija od rada!

Zato što je rad ropstvo.

I ne govorim o najamnom ropstvu, budući da je navedeni pojam, u današnjoj krizi, ogromno minimiziran naspram takozvane nezaposlenosti ili dohodaka koji su nedovoljni za život, ili koji nisu više, ili koji nisu nikada bili.

Zatim, držimo na umu da su rad i izrabljivanje nastali i mogu opstati samo uz patrijarhalnu moć i opresiju, zajedno s njihovim masakrima i razaranjima čovječanstva i prirode!

Iz istog je razloga i reći: “proizvodi, konzumiraj i crkni” velika minimizacija, čak i lažno. Budući da od početka dominacije, izrabljivanja i patrijarhanlnog ropstva, to jest od početka civilizacije, ova pogubna spirala nasilja počinje uvijek i na svakoj razini istovremeno s ovim masovnim procesom, kobnom tehnološko-industrijskom pojavom. Započinjem tim procesom, ali ne zaustavlja se, pa makar se i ovaj potonji zaustavio. Dovoljno se sjetiti dražesnog problemčića nuklearnog otpada, započinje dakle sa svakom tehnološko-industrijskom masovnom proizvodnjom, viška osoba i proizvoda, i postaje uvijek, od samog početka, na neki način beskonačno.

A čemu sve to? Zbog akumulacije, željene i trajne, moći i bogatstva nekolicine!

Radi se o njihovoj hiperprodukciji osoba i proizvoda koji će biti bačeni u unutarnji i vanjski imperijalistički rat, u beskrajnu klasnu borbu od vrha prema dnu, u rat svih protiv svih te svih protiv prirode, koji se nezaustavljivo zaoštrava zbog održavanja i razvoja ovog sistema i ubitačnog, samoubojitog društvenog procesa.

Divide et impera. Radom, kao najboljim sredstvom!

Dok je nekad u Čikagu jednim udarcem ubijeno stotinjak ropkinja rada, danas se, kao što možemo učiti iz bangladeškog primjera, veselo nadodala još jedna nula. Napredak, točnije rečeno!

S uvijek dovoljnim brojem profesionalnih nasilnika koji će ga nametnuti batinama ili oružjem…

Nule iza brojeva njihovih žrtava tehnološko-industrijskog i univerzalnog kapitalističkog rata proizvodi i baci, i dalje živahno rastu, degradirajući ih na puku računicu rentabilnosti u pokazateljima društva rizika. A digitalno su izbrisane iz naše kolektivne nula svijesti koja će se zahvaljujući nejverojatnoj izolaciji pojedinaca pouzdanim sredstvima reakcionarne mobilizacije tipa Facebook, mobitela ispunjenih aplikacijama, ubrzo utopiti u EarthLink. Ili možda na još jedan potpuniji način, multifunkcionalnim naočalama priključenim na internet i zakonski ugrađenim u naše glave. Žrtve nulte vrijednosti, nikada osobe, osim kada se radi o njima, ili ako koriste propagandi straha ili nekom povodu za rat. Sve za rad.

Zato: ni digitalno ni verbal-radikalno nego stvarno, stvarno solidarno, sve do njegovih korijena, dosta s ropskim sistemom države i kapitala, dosta s radom! Koji nas ubija. A ubija i našu slobodu i sutrašnji život, ako nije već mrtav!

Zagrljaj!

Marco, zatvor Lenzburg, maj 2013.

Marco Camenisch, Justizvollzugsanstalt Lenzburg, Postfach 75, 5600
Lenzburg, Švicarska

izvor

*Ko je Marco Camenisch (eng)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *