Mesolongi, Grčka: Anarhista u pretkrivičnom pritvoru

fuck-cops

U večernjim satima 29. oktobra 2014., panduri u civilu su gadno prebili dvojicu drugova ubrzo nakon što su okačili transparent protiv nacionalnih proslava na kome je pisalo “Svaka otadžbina je zatvor – klasna svest umesto nacionalne svesti” na centralnom trgu u Mesolongi gde je u tom trenutku bilo okupljeno skoro 30 neonacista “Zlatne zore”. Drugovi su odvedeni u pritvor. Nakon tih dešavanja, lokalna policijska stanica je efikasno napadnuta kamenicama i molotovljevim koktelima.

Narednog dana, policija je počela upadati u domove u potrazi za osumnjičenima. Upali su i u socijalni prostor Apotiki u Mesolongiju, uništili deo opreme i uhapsili šestoro drugova i drugarica povodom anonimne akcije protiv policijske stanice.

Dana 31. oktobra svih osmoro uhapšenih izvedeno je pred sud na preliminarno saslušanje. Oko 40 ljudi se okupilo ispred sudnice uzvikujući slogane solidarnost sa gonjenim drugovima i drugaricama, a razvijen je i transparent na kome je pisalo: “Strast za slobodom je snažnija od državnog terorizma”.

Sedmoro drugova i drugarica je optuženo za prekršaje i pušteno do suđenja, dok je anarhista J.S. poslat u pretkrivični pritvor sa optužbom za krivično delo na osnovu svedočenja jednog policajca.

Drugovi i drugarice iz gradova Mesolongi, Agrinio i Igumenica pozivaju na demonstracije protiv represije u subotu 9. novembra 2014. u 16h, ispred zgrade biblioteke Valvios u Mesolongiju.

Solidarnost sa drugovima i drugaricama koje gone
Trenutno oslobađanje anarhiste J.S.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *