Grčki zatvori: Pismo druga Panosa Mihalakoglua kojeg drže u pretkrivičnom pritvoru

U oktobru 2104., anarhista Panajotis (Panos) Mihalakoglu i još jedan drug poslati su u pretkrivični pritvor. Uhapšeni su zajedno, 1. oktobra 2014., u atinskom naselju Kolonaki, optuženi za posedovanje oružja i ilegalno posedovanje eksploziva (jedna ručna bomba). Mihalakoglu je od samog početka preuzeo odgovornost za vatreno oružje pronađeno tokom policijskog pretresa njegove kuće i jasno stavio do znanja da njegov drug M.V. nema nikakve veze sa tim. Sredinom oktobra, Mihalakoglu je odveden u zatvor Nigrita (u kojem je zatvorski stražar ubio Iliju Karelija) u blizini Sera, dok je drugi drug prebačen u zatvor Ajos Stefanos u Patrasu. Slede reči Panosa Mihalokoglua.

snagaJuče uveče, u petak 21. novembra 2014., na moj zahtev da vidim glavnog upravnika Janisa Dimua neposredno pre zaključavanja, preko razglasa krila u kom sam zatočen pozvan sam da dođem u kancelariju glavnog upravnika. Čim sam kročio u njegovu kancelariju, tražio sam da se moji zahtevi prihvate; bio sam jasan da se u suprotnom neću vratiti u ćeliju i da ću odbiti zaključavanje. Takav moj stvar rezultirao je osvajanjem primarnog zahteva – transfer u drugo krilo (iz C2 u C1). Što se tiče ostatka mojih zahteva (da mi se obezbede odevni predmeti, knjige, mp3 plejer, politički tekstovi/vesti), obavezao se da će ih ispuniti, od sada sledeći redovnu proceduru.

Kroz ovo iskustvo shvatio sam da neprijatelj u zatvorima nije samo uprava, već su to često i sami zatvorenici koji saginju svoje glave i mire se sa manjim dok su, sa druge strane, u nekoliko navrata pokušavali da spreče pokretanje protesta ili pobune.

Šta je moj zaključak iz svega ovoga? Ako ne zahtevaš ono na šta imaš pravo, definitivno si osuđen na propast. Isto kao i u društvu, svi oni/e koji/e svoju glavu saginju uvek će biti poraženi.

Neću odstupiti ni za korak dok se svi moji zahtevi ne ispune.
Ništa nije gotovo, sve se nastavlja.

Panos Mihalakoglu
22. novembar, 2014.
Krilo C1 zatvora Nigrita, Ser

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *