Hamburg: Solidarni napad bojom na kancelarije stambene zadruge

urban
Svako iseljenje ima svoju cenu! Napad farbom na kancelarije stambene zadruge “Bauverein Reiherstieg” u Vilhelmsburgu (Wilhelmsburg), Hamburg.

Dana 26. januara 2015., Hajko (Heiko) je iseljen iz svog doma u ulici Oterhaken (Otterhaken) broj 10, koja se nalazi u hamburškoj četvrti Vilhelmsburg. On je već duže vremena predstavljao prepreku za stambenu zadrugu “Bauverein Reiherstieg” zbog organizovanja protiv povećanja zakupnina i usled većeg uključivanja stanara/ki. Pošto je nekoliko puta kasnio sa plaćanjem stanarine, ovog puta je morao biti izbačen.

Gotovo 200 ljudi je u znak solidarnosti pokušalo da spreči da se to i dogodi. Iseljenje je bilo odloženo za dobrih 90 minuta. Nažalost, panduri su uspeli da se probiju kroz vrata u zadnjem delu zgrade uz pomoć BFE (nem. Beweissicherungs- und Festnahmeeinheiten, specijalna policijska jedinica). Pristalice su blokirale stepenište, ali je onda došlo do nasilnog iseljenja. Sve to u ime “Bauverein Reiherstieg”.

Dana 26. januara 2015., kancelarije te stambene zadruge zatvorene su iz bezbednosnih razloga. Danima pre i nakon iseljenja, radnici obezbeđenja smenjivali su se ispred zgrade. Nakon nekoliko dana su verovatno računali da zaštita imovine više nije neophodna; međutim, to je bila greška. U noći između utorka 3. i srede 4. februara 2015. godine, uz pomoć šest boja-bombi ulepšali smo fasadu “Bauverein Reiherstieg eG” (u ulici Georga Vilhelma 127a u Vilhelmsburgu).

Ovom akcijom želimo da pokažemo našu solidarnosti sa Hajkom i svima ostalima koji su, ili će postati, meta iseljenja.

Svako iseljenje se mora sprečiti na svim nivoima, svim sredstvima!

Nadamo se da “Bauverein Reiherstieg” neće nastaviti sa iseljenjima, inače ćemo se vratiti!

Grupa protiv iseljenja

Napomena (prevedena sa francuskog jezika): Na sličan način je, u istom kvartu, u noći između utorka 26. i srede 27. avgusta 2014. napadnuto Ministarstvo uređenja prostora i životne sredine (nem. Behörde für Stadtentwicklung und Umwelt – BSU) u ulici Nojenfelder (Neuenfelder) 17. Takođe, na ulaznim vratima je farbom ispisano “bori se protiv kapitalizma”. Odgovornost za akciju je,  zbog rastuće gentrifikacije u četvrti Vilhelmsburg koju pretvaraju u “novo trendi područje”, preuzela grupa “Autonomni protivnici gentrifikacije“, podsećajući da je gentrifikacija i urbana obnova koja se već godinama dešava u oblasti Altone naročito pogodila kvart Šancenfirtel (Schanzenviertel).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *