Janjina: Prvo saopštenje stambenog skvota Acta et Verba

janjina_stambeni_skvot_acta_et_verba
Mi smo radnici/e, samo mali deo svih onih koji u svim aspektima svojih života primaju udarac za udarcem zarad potrebe da se profitabilnost gazda nastavi. Danas, 7. marta 2015. okupirali/e smo napuštenu kuću koja se nalazi u ulici Kuremenu 5. Naš izbor u isto vreme predstavlja i potrebu i želju. Potrebu da negde pronađemo krov nad glavom protiv konstantnih ucena hipotekarnim kreditima ili iznajmljivanjem, kao i želje da stvorimo što je moguće više živih političkih ćelija u tkivu grada Janjine.

Nije nam namera da postanemo posednici. Upravo suprotno, zbog toga što smo neprijateljski raspoloženi prema instituciji vlasništva, materici krađe, zalažemo se za korišćenje napuštenih kuća bez posredovanja države ili lokalnih stanodavaca.

Nismo čekali na ma kakvu vrstu nade, nećemo moliti ni za kakve stambene naknade. Bankari nastavljaju da se pripremaju za invaziju oduzimanja imovine u cilju prisilne naplate (engl. foreclosure), dok kirije i računi nastavljaju da crpe, najmanje, 50% od minimalne plate, a prazne kuće su ostavljene da trunu. Protiv svakog regulatora grčkog kapitalizma, svakog upravitelja države, politička praksa skvotiranja dekomercijalizuje stanovanje, oslobađa vreme i energiju u životu radnika i radnica, gradi solidarnost; između onih ljudi koji se odluče za kolektivni život, ali takođe i u susedstvu/naselju koje predstavlja polje za širenje naših ideja i naših praksi.

Samoorganizovanje borbi, samoupravljanje našim potrebama i svakodnevni život prepun protivljenja diktatu vlasti nisu samo lepe reči napisane na papiru jer one postaju stvarnost onda kada svoje živote uzmemo u sopstvene ruke, kada sami/e rešavamo svoje probleme i kada taj proces postane oružje u rukama onih koji se bore.

U slučaju da ne shvatate – sve ćemo okupirati!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *