Grčki zatvori: Osmorica anarhista iz Mreže utamničenih boraca okončala štrajk glađu

sleigh
Dana 18. aprila 2015., zatvorenici, učesnici u Mreži utamničenih boraca (DAK), anarhisti Antonis Stambulos, Jorgos Karajanidis, Fivos Harisis, Argiris Dalios, Grigoris Sarafudis, Andreas-Dimitris Burzukos, Dimitris Politis i Janis Mihailidis, objavili su okončanje svog štrajka glađu s obzirom da je značajan deo njihovih zahteva delimično ispunjen, nakon što je novi zakon o reformi zatvora prosleđen parlamentu:

– Pravni okvir kojim se uređuje funkcionisanje zatvora tipa C, ukinut je. (Međutim ostaju članovi 187 o kriminalnoj organizaciji i 187a o terorističkoj organizaciji).

– Otežavajuće okolnosti u vezi sa delima počinjenim prikrivanjem/izmenom fizičkih karakteristika ukinute su u slučajevima kada je reč o hapšenjima na demonstracijama. Međutim, zakon protiv kapuljača i dalje važi u slučajevima (oružanih) pljački. Prema izjavi o prekidu štrajka glađu Mreže utamničenih boraca, minimalna kazna za pljačku sa skrivenim/izmenjenim fizičkim karakteristikama pala je sa 10 na 5 godina, ostavljajući to pitanje kao diskreciono pravo sudije.

– Određeno je da nezavisni svedok ekspert može biti prisutan od rane faze prikupljanja genetskog materijala/uzoraka. Međutim, odredba o prisilnom uzimanju DNK uzoraka i dalje ostaje.

– Određeno je da se zatvorenicima i zatvorenicama osuđenim na doživotnu kaznu, koji/e su odslužili/e 10 godina zatvora a čiji stepen invalidnosti prelazi 80%, može odobriti puštanje na izdržavanje ostatka kazne u kućnom pritvoru (sa elektronskom narukvicom). Tako, osuđenom članu 17N Savasu Ksirosu može biti odobrena mogućnost da bude stavljen u kućni pritvor, pošto je njegov stepen invalidnosti dostigao 98%.

Svim zatvorenicima i zatvorenicama pobunjenicima/ama koji/e su bili/e u štrajku glađu želimo potpun i brz oporavak.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *