Atina: Masovno hapšenje anarhista nakon akcije solidarnosti u komercijalnoj radio stanici

Blizu dvadeset članova “Skupštine solidarnosti za slučaj Revolucionarne borbe” (Epanastatikos Agonas, čije suđenje je u toku) ušlo je jutros, 10. januara 2012., u korporativnu radio stanicu flash.gr i prekinulo emitovanje programa ove stanice kako bi preneli poruku solidarnosti sa drugovima kojima se sudi. Uprkos činjenici da upravnici radio stanice, kao ni osoblje, nisu zvanično tražili policijsku intervenciju, na desetine policajaca je (između ostalih pripadnici DIAS moto jedinice, MAT, policajci u civilu…) ubrzo pristiglo na mesto dešavanja i okružilo zgradu. Oko 14:00, nakon što su nekoliko sati bili blokirani u prostorijama radio stanice, anarhisti koji su uzeli učešća u ovoj akciji solidarnosti su masovno uhapšeni i odvedeni u  policijsku stanicu u aveniji Aleksandras: dvojica tužioca su zajedno sa policijskim odredima upali u radio stanicu, prisiljavajući drugove da napuste prostorije; svi su sa lisicama na rukama zadržani u policijskim autobusima, dok su im mobilni telefoni oduzeti.

Čim se vest proširila, anarhisti su se okupili ispred glavne policijske stanice (GADA) gde je u toku protest solidarnosti kome prisustvuje oko 100 ljudi.

Sledi tekst koji su objavili privedeni drugovi:

Drugovi iz anarhističkog/antiautoritarnog prostora su danas, 10. januara 2012., izveli akciju u korporativnoj radio stanici “Flash 96FM” u kontekstu niza akcija solidarnosti za slučaj Revolucionarne borbe čije suđenje je počelo 5. oktobra 2011. pred specijalnim sudom zatvora Koridalos.

Ovu akciju smo izveli u pokušaju da razbijemo zid tišine i političke naredbe da se ćuti o ovom sudskom procesu i političkom diskursu optuženih u slučaju Revolucionarne borbe.

Potvrda ovog ućutkivanja bila je trenutna reakcija policijskih snaga tokom emitovanja audio poruke sa rečima onih koji su gonjeni u ovom procesu. Ovakva mobilizacija izvršnih i organa sa sprovođenje zakona je indikativna za sve one koji pružaju otpor, za sve one koji ističu potpuno svrgavanje sistema kroz socijalnu revoluciju koja je jedini način da se pobegne od modernog totalitarizma Trojke EU, ECB i MMF-a i njihovog poverenika, grčke države, koji su čitavo društvo potčinili siromaštvu i bedi.

Društvo osuđeno na propast potpunom demontažom radnih odnosa, “kinezacijom” pred pretnjom sve većeg broja nezaposlenih ljudi koji stoje u dugačkim redovima, naletima predatorskog oporezivanja, raspuštanjem javnih komunalnih preduzeća, privatizacijama, rasprodajom javnih dobara i razvojem ekonomskih zona na bednim platama za preživljavanje.

Vredi napomenuti da u okviru ovog sporazuma (nap.prev. grčke države i “Trojke”) – u nastojanjima da zaštite sistem i u trenutku kada se sve redukuje i seče, jedina stvar koja se povećava jesu armije pasa čuvara demokratije, naoružanih čuvara kapitalizma i njegove države. Dakle, u odnosu na ovaj sporazum – poznatijim kao Hunta – solidarišemo se i ponosimo našim drugovima i njihovim izborom.

Naš izbor je da stanemo rame uz rame sa svim delovima društva koji se odluče za pravedan način društvenog oslobođenja.

SOLIDARNOST SA MAZIOTISOM, RUPOM, GURNASOM, STATOPULOSOM, NIKITOPULOSOM, KORTEZISOM, BERAHOM I KACENOSOM

Skupština solidarnosti unutar radio stanice Flash

Iako je veoma verovatno da su vlasnici stanice ili obezbeđenje obavestili nekoga od vlasti o prisustvu anarhista u zgradi, izvešteno je da su svi pritvoreni optuženi po službenoj dužnosti što znači da za invaziju tužioca i policije poziv nekoga od osoblja radio stanice nije ni bio potreban. U početku je postojala bojazan da bi optužbe mogle da potpadnu pod zakon o terorizmu, ali se čini da se svi drugovi terete za prekršaj “podsticanja na nasilje”. Trenutno im preti zadržavanje u pritvoru i, sutra oko 12h, izvođenje pred sud Evelpidon u Atini. Zahtevamo bezuslovnu oslobađajuću presudu!

Stop gonjenju drugova koji su izveli akciju u radio-stanici Flash 96FM!
Sloboda za sve!

Solidarnost sa troje članova Revolucionarne borbe Nikosom Maziotisom, Polom Rupom, Kostasom Gurnasom, i drugim optuženim u istom predmetu Vagelisom Statopulosom, Sarantosom Nikitopulosom, Hristoforosom Kortezisom, Mari Berahom i Kostasom Kacenosom. Zahtevamo hitno oslobađanje K. Kacenosa koji je još uvek taoc u pritvoru pred suđenje.

SOLIDARNOST JE NAŠE ORUŽJE

Izvori: a,b,c,d,e,f

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *