Italija: Alfredo Cospito – pretres u zatvoru i nova istraga

Ujutro 19. februara Alfreda Cospita, zatvorenika u Alessandriji, posjetila je grupica pripadnika ROS-a [specijalne antiterorističke jedinice karabinjera] iz Genove, i obavijestila ga o istrazi koju je protiv njega pokrenuo sud iz Genove, javni tužioc Federico Manotti, članak 280 [teroristički atentat na demokraciju] zbog napada dinamitom u Parmi 24.10.2005., odnosno eksplozivne naprave kraj zgrade RIS-a [forenzičarska jedinica karabinjera], za koji je preuzela odgovornost Federazione Anarchica Informale/Cooperativa Artigiana Fuoco e Affini. Alfredo odbija dati uzorak DNK, zbog čega je njegova ćelija pretresena te zaplijenjene četkica za zube i žilete. Znamo da Alfredo ismijava ovu, samo jednu u nizu od osveta države nad svima koji se ne pokoravaju. Znamo i da sami policajci javno priznaju kako posjeduju banku DNK subverzivnih elemenata, i da su stoga ovi testovi čista provokacija. Onome tko izvana promatra situaciju nameće se spontano nekoliko pitanja. Zašto sud u Genovi tek 2013. istražuje djelo počinjeno u Parmi prije 7 godina? Zašto baš sada kad se istraga o ranjavanju Adinolfija, što se tiče Alfreda i Nicole, privodi kraju?

Prvi odgovor, i najspontaniji, Genovski sud ima u rukama 2 anarhista, u pritvoru zbog napada potpisanog FAI/FRI, zašto ih ne bi osumnjičili, a priori, za sve neriješene slučajeve iz proteklih godina? Odgovor je zapisan u samom uvodu dekreta o zaplijenjenom dokaznom materijalu: “S obzirom na osnovanost mogućeg krivičnog djela gore navedenog” (sic…) Dodatna objašnjenja možemo pronaći u novinskim člancima (usp. “Corriere della sera” 12. maja 2012.: Poruka anarhista, napast ćemo još 7 puta; “Corriere della sera” 13. maja 2012.: Genova, teroristička pista vodi u Grčku; “Il secolo XIX”, 15. juna 2012.: Bombe u Genovi, uhićeni na meti).

Poznat nam je zajednički prljavi biznis sudaca i novinara, no ipak pronalazimo nekoliko zanimljivih vijesti. Javni tužitelj Federico Manotti već godinu dana vodi istragu među anarhistima iz ligurske regije i sjeverne Italije u vezi brojnih napada koje potpisuju različite grupe FAI/FRI, počinjenih u Genovi, Milanu, Parmi, a vjerojatno iz ovog proizlazi i ovaj
posljednji ulov.

Ustrajna i bezuslovna solidarnost s Alfredom i sa svima unutar i izvan zatvora koji se ne pokoravaju pred pokušajima represije te nastavljaju borbu i napade na postojeće.

nidieunimaitres@gmail.com

izvor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *