Marco Camenisch o Gabrielu Pombo da Silvi

filospinato

Dobio sam iz Njemačke (19.4.13.)

“(…)
Nastojat ću napraviti sažetak onoga što se desilo Gabrielu. Prošlog je tjedna odveden pred “Audiencia Nacional” [Nacionalni vrhovni sud] u Madridu. Zato je premješten u španjolski zatvor, činjenica koja nije bila poznata dok nije odveden pred sud.

Kao što znamo talijansko pravoduđe je izdalo europski nalog za uhićenje povezan s “Operacijom Ardire” [Odlučnost], zbog koje je pod istragom.

Talijansko pravosuđe traži njegov premještaj u talijanski zatvor; ne znamo da li samo zbog ispitivanja ili ga pak žele duže zadržati. Prvo ročište na sudu je otkazano jer se advokat nije pojavio, zbog čega smo zadobili na vremenu. Sutra novo ročište, 16. aprila, na kojem će Gabriela informirati o europskom nalogu i da li ga želi osporiti.

Gabriel se odlučio suprotstaviti nalogu te će advokat pokušati anulirati europski nalog, navodeći da je optužba za “sudjelovanje u terorističkom udruženju i njegovo podupiranje” utemeljena na ničemu. Ako suci budu ipak odlučili izvršiti nalog za uhićenje, Gabriel će se obratiti madridskom sudu, s tri suca i političkom raspravom, na kojem bi se mogao odlučiti njegov neposredan premještaj u Italiju.

Radi se, u suštini, o proceduri kojom svaka zemlja EU može jednostavno izbaciti vlastitog državljana. Postojala bi još mogućnost za “Tribunale Supremo”, najviši sud u Španjolskoj, ali bez odgađanja odluke prethodnog: njihovi gnusni zakoni kažu da izručenje se mora izvršiti u roku od deset dana nakon prvog apela”.

S ovim gore navedenim tekstom, u njegovim najbitnjim dijelovima, dobio sam, uz uzajamno olakšanje, vijest o ishodu rečene rasprave: Gabriel neće biti odmah isporučen, nadasve zato što je na izdržavanju kazne u Španjolskoj. Tko ga je čuo u telefonskom razgovoru kaže: “He is more  than happy” (“Više je nego srećan). Dakle, zadobivamo na vremenu, advokat može nastaviti proceduru protiv “Euro Naloga”.

Osim toga, vrijeme će poslužiti i da se smiri još jedna užasna talijanska konstrukcija. I bit će “vremena” da se nastavi s još značajnijom nezaobilaznom solidarnosti protiv represije s drugom i bratom Gabrielom!!!

Priča egzemplarnog borca i otpora druga i brata Gabriela i njegovog doprinosa revolucionarnoj borbi i solidarnosti, koja je nesumnjivo odigrala nezanemarivu ulogu u “smotrenoj” odluci pravosuđa španjolske fašističke države i u očitoj konzistentnosti progona koliko i u, još očitoj, “nekonzistentnosti optužbi”. Nekonzistentnost za koju možemo mirno reći da je dokazana zato što meni do sada, nakon gotovo godinu dana, ali ne zbog “blagonaklonosti”, nije stigla nikakva službena informacija, ni iz Italije ni iz Švicarske!

Marco, Lenzburg, Švicarska, 23. aprila 2013.

izvor: RadioAzione

*Vijesti o  Gabrielu Pombo Da Silvi (eng)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *