Atena (Grčka): Izjava anarhista A.D.Bourzoukosa na početku suđenja za dvostruku pljačku Velventos-Kozani

attack-1024x648

Prisutan sam ovdje – ispred vas – ne da bih moljakao vašu milost, tražio oprost ili pravedno suđenje. Sistem kojemu vi služite je izobličio riječi i značenja kao pravedno i pogrešno, oduzeo im značenje. Ne prihvaćam da me ikoji stražar buržoaske pravde, nijedan rob autoriteta, sudi i osudi. Nalazim se danas ovdje, u ovom teatru simbolizma, da vas podsjetim kako će uvijek postojati odlučne osobe, osobe koje se bore i nisu podčinjene vašoj prividnoj svemoći. Nalazim se ovdje kao anarhist, i kao vaš neprijatelj, da bih izokrenuo pojmove borbe, da bih izašao iz obrambenog stava kojeg mi vi želite nametnuti, da bih krenuo u napad. Da bih istaknuo granicu između dva svijeta. Jedan sačinjen od izrabljivanja, ugnjetavanja i autoriteta kojeg vi predstavljate, a drugi od borbe, solidarnosti, revolucije čiji sam ja dio.

Još jedna borba u vječitom ratu revolucionara protiv premoći. I kao u svakoj borbi mi nismo sami, imamo uz sebe, mentalno i fizički, drugove, borce, osobe koji sačinjavaju svijet borbi. Ja sam ovdje zbog mene, zbog svih drugova koji su bili u mojoj situaciji prije mene, ali i zbog onih koji će se naći u budućnosti. Nadodajući jedan trenutak borbe kolektivnoj memoriji.

Možda, dakle, za sada sam ovdje i vi ćete odlučiti koliko godina ćete mi prepisati, godine koje su za vas samo jedan puki broj pridodan tisućama drugih koje tako lako dodjeljujete – vidite, tako je “etička” težina laganija i nudi vam noću miran san. Možda, dakle, za sada su uloge ovako podijeljene, ali budite sigurni da će stići trenutak – ako ne za vas, za one koji će nastaviti vaš prljavi posao – kada ćemo ispuniti morama vaše snove. Kada će glasovi tisuću ustanika odjekivati, narušuvajući vašu prividnu mirnoću. I tada uloge neće više ništa značiti, vaš autoritet i vaša moć će pasti, i vaši će vam izbori uzvratiti. Možda će taj dan kasno stići, vrlo vjerojatno ni neću živjeti tako dugo da bih ga vidio. Ali bez obzira, dok god mi zrak bude stizao u pluća i krv u vene neću se prestati boriti za to. Za revoluciju, za slobodu.

ŽIVJELA ANARHIJA

Andreas-Dimitris Bourzoukos

Izvori: Tameio, Act For Freedom

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *