Berlin: Vatra za Boš

vatra_za_bosch

Vozilo u vlasništvu kompanije Boš zapaljeno 2. juna 2014. u naselju Prenclauer Berg.

Zapaljiva naprava za kompaniju Boš sigrunosni sistemi (Bosch Sicherheitssysteme) u ulici Storkover (u blizini policijske stanice) u znak solidarnosti sa revoltom protiv Svetskog prvenstva.

Kompanija Boš sigurnosni sistemi dizajnira bezbednosne planove za železničke stanice i aerodrome, za banke i administrativne organe; planove za bezbednost osoba koje, iz unutrašnjosti svojih kancelarija, naše živote pretvaraju u pakao, banaka koje su odgovorne za patnje i stradanja širom sveta (poput banke “Santander” ili “Dojče banke”); bezbednosne planove za neometan tok kapitala, tako da nijedan saboter ili saboterka nikada i ne pokuša da na kratko poremeti ovu smrtonosnu normalnost.

Boš je odgovoran za rekonstrukciju metroa u Sao Paulu (Brazil). Tamo, kao i ovde, nasilje je navodno u stalnom porastu zbog čega je potrebno povratiti “bezbednost”. Rešenje je vrlo jednostavno. Skoro 200 novih kamera za nadzor raspoređeno je duž linije metroa koja se sada stalno nadgleda iz kontrolnog centra. Metro je opet “siguran” i svi su zadovoljni: Ministarstvo pravde, panduri, mediji, firma Boš i njeni plaćenici.

Pitanja o tome da li i zašto je nasilje u stalnom porastu, da li kamere sprečavaju ili samo premeštaju dela na neko drugo mesto i ko tamo, na kraju,  uopšte može priuštiti  metro – odnosno zbog koga se tamo bezbednost konstruiše – pitanja su koja će se, verovatno, opet pomenuti samo usput.

“Uzdrmana i vođena  dinamikom krize, država nižim slojevima ne može ponuditi ikakvu integraciju; umesto toga ona nameće različite oblike represije i nadzora nad njima”, napisao je na temu kamera “die flinken” (“spretni” koji je u noći 21. marta 2014. napao servis kompanije Kenon u berlinskom naselju Rajnikendorf). Ono što se sada, pred Svetsko prvenstvo u Brazilu, dešava to jasno i pokazuje. Šaljemo odavde našu eksplicitnu soldiarnost sa svima onima koji nemaju nikakav interes u Svetskom kupu, ali su uvek imali, ili su tek nedavno oktrili da imaju, interes za revolt!

Želimo da pozdravimo razne drugove i drugarice u Berlinu i Lajpcigu koji su u poslednje vreme zadali glavobolju različitim bezbednosnih firmama. Takođe želimo da pozdravimo naše nepoznate drugove i drugarice iz Nojkelna (Berlin) koji su pokušali da dignu u vazduh pandurski automobil u ulici Rolberg. Pandurima iz ulice Storkover: Vidimo vas. Očigledno, vi nas ne vidite.

Još uvek imamo mnogo toga da uradimo…

Neformalna grupa (Gruppo Informale)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *