Atina: Šest godina od uništenja i obnove samoorganizovanog parka na uglu ulica Kipru i Patision

park-kipru-patision park-kipru-patision2Otpor neće iskoreniti

Dana 26. januara 2009.,ekipe opštine Atina, po naredbi tadašnjeg gradonačelnika N. Kaklamanisa, uništile su park koji se nalazi u ulici Kipru, čupanjem višegodišnjeg drveća i sa namerom da taj prostor predaju privatnoj kompaniji za usluge parkiranja.

Betoniranje parka je sprečeno zahvaljujući neposrednoj mobilizaciji i borbenom otporu lokalnog stanovništva kao i solidarnih koji su kolektivnim naporima obnovili park zasadivši 150 novih stabala i grmlje, te ga tako ponovo pretvorili u otvoreni javni zeleni prostor i žarište društvene borbe.

Šest godina nakon uništenja parka, i uprkos sistematskim mahinacijama gradskih vlasti i države, nastavljamo da pružamo otpor na kolektivni, samoorganizovani, anti-institucionalni i samoodređujući način, protiv njegove komercijalizacije, getoizacije i anti-društvene upotrebe, te nastavljamo da branimo njegov otvoreni i društveni karakter.

Danas, kada najveći delovi društva trpe posledice sveopšteg napada od strane države i šefova, nastavljamo da branimo svako žarište otpora protiv siromaštva, straha, eksploatacije, rasizma i represije, za društvo ravnopravnosti, solidarnosti i slobode.

Skupština solidarnosti i otpora Kipseli/Patision

Više fotki aktivnosti u parku tokom dešavanja održanog 1. februara 2015.: squathost.com/patisionstreet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *