Grčka: Saopštenje kolektiva Indimedija Atina

state-emergency-management

U četvrtak 20. decembra 2012. godine, Nikos Stavrakakis, predsednik POSDEP-a (tzv. Panhelenski savez udruženja univerzitetskih profesora i istraživača) izneo je plačljive izjave o pojavi nasilja unutar grčkih fakulteta zahtevajući od države da počisti sve okupirane prostore na univerzitetima, kao i da se otarasi Indimedije Atina. Ove izjave su date pod izgovorom dva međusobno nepovezana incidenta koja su se desila na Nacionalnom tehničkom fakultetu u Atini (Metosovio) i Univerzitetu Aristotel u Solunu (Aristotelio) i koji, očigledno, nemaju nikakve veze sa administratorskom ekipom kolektiva Indimedija Atina.

Ove izjave su vulgarno reprodukovane putem televizijskog medija masovne obmane društva koji se koristio spektakularnim naslovima poput “terorizam na fakultetima” i izvrtao činjenice. Isti ti mediji svake večeri ulivaju strah u društvo, podanički ližu i podržavaju državu i gazde pomažući tako njihove planove.

Predsednik POSDEP-a predstavlja gomilu konzervativnih univerzitetskih profesora koji se koriste zvučnim rečima kakva je “demokratija” a onda ismejavaju sami sebe tako što osuđuju nasilje bez obzira od koga dolazi pozivajući istovremeno na nasilno iseljenje samoupravnih prostora, nasilno ućutkivanje svih glasova koji – poput Indimedije Atina – kritikuju režim kome verno služe, nasilno gušenje ma kakvih protestnih mobilizacija, bilo radničkih ili studentskih, nasilno eliminisanje svih potencijalnih borbi. Oni žele da svoj san o univerzitetima – industriji poslušnika ostvare novim zakonom o obrazovanju. Međutim, POSDEP nije izneo komentare o radnim pravima radnika po ugovoru na Univerzitetu Aristotel u Solunu i njihovoj nedavnoj borbi.

Pored toga, izjave POSDEP-a  koje su usmerene isključivo protiv Indimedije Atina, otkrivaju zapanjujuću sličnost sa pitanjima koja su neonacisti iz Zlatne zore postavili u grčkom parlamentu. Takođe, nije slučajnost da su se takve izjave POSDEP-a širile u isto vreme kada su neo-nacisti započeli slavlje povodom državne represije protiv skvota Vila Amalija. Delegati POSDEP-a se mogu kamuflirati noseći masku miroljubive demokratičnosti ali njihove su reči iste u suštini: suština totalitarizma i gaženja svakog slobodnog izražavanja.

Ne iznenađuje nas ponovno nišanjenje Indimedije Atina i samoupravnih okupiranih prostora. Ovo je period u kome se odvijaju napadi vlasti na sve koji se bore i pružaju otpor. A dvorjani vlasti sada plutaju po površini i pene.

Indimedija Atina predstavlja deo onih koji se bore i pružaju otpor sveopštim napadima države i kapitala. Stoga, Indimedija Atina daje glas onima koji nemaju glas i koji se bore protiv ružnoće kapitalizma.

Solidarnost sa samoupravnim okupiranim prostorima izvan i unutar fakulteta. Solidarnost sa pravednom borbom radnika na Univerzitetu Aristotel u Solunu i drugde.

Indimedija Atina će biti zatvorena tek kada dođe kraj sveta.

Kolektiv Indimedija Atina

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *