Grčka: Izjava o odgovornosti za eksplozivni napad u Argosu, 12. juna 2013.

nafplio-prison-riot
FENIKS PROJEKT – ČIN DRUGI

Neformalna Anarhistička Federacija (FAI) – Međunarodna Osvetnička Zavjera preuzima odgovornost za postavljanje eksplozivne naprave i za eksploziju vozila poznatog zatvorskog stražara, Argirisa Gelbourasa, zatvora Nafplio. Navedeni napad je dio “Feniks Projekta”, započetog eksplozijom vozila direktorice zatvora Koridallos, koju je podmetnula Zavjera Vatrenih Ćelija.

Nismo nasumice izabrali napad na zatvorskog stražara. Argiris Gelbouras (poznat i pod nadimkom Rex) je dugo vremena bio pas stražar vjeran autoritetu. Jedan je od odgovornih za brojna premlaćivanja zatvorenika u zatvorima, a istovremeno je i dobar prijatelj pandura u civilu iz policijske stanice u Nafpliju. Često koristi zatvorenike-lakeje da bi zaplašio ili pogodio druge zatvorenike koji traže svoja “prava” ili ne pripadaju njegovom krugu utjecaja unutar zatvora. Ako zatvorski stražari budu i dalje insistirali na “značajnom ponašanju” te iskaljivali svoje komplekse i frustracije na zatvorenicima, posjetit ćemo ih s još gorim namjerama. Ništa neće proći bez odgovora. Neprijatelji slobode posjeduju imena i adrese.

Ovim napadom želimo istovremeno otkloniti veo tišine koji obavija mučenja i bijedne uvjete života zatvorenika u zatvorima u Nafpliju (i ne samo). Zatvori u Nafpliju su grobovi od cementa u koje je “zakopano” oko 600 zatvorenika (mada je zgrada “propisana” za 300). U ćelijama za 2-3 osobe boravi 6-7 zatvorenika, od kojih polovica spava na podu.

Prije par mjeseci, 4.3., jedan je mladi zatvorenik u Nafpliju ostavljen da umre zbog ubojstvenog nemara nekoliko zatvorskih službenika. Navedeni je zatvorenik patio od tuberkuloze, danima se žalio na bolove i loše stanje. Odgovor zatvorske službe i doktora bio je isti onaj koji podrugljivo odjekuje svim grčkim zatvorima: “Uzmi paracetamol (ako ga ima) i budi strpljiv”. “Paracetamol” liječi sve u zatvorima… čak i tuberkulozu. Istog je dana 26-godišnjak umro od zastoja srca kada je prekasno premješten u bolnicu. U utorak 5.3. zatvorenici 1. i 3. krila su se pobunili zbog smrti mladića i nisu htjeli ući u svoje ćelije. Odgovor odgovornih u Ministarstvu pravde i nafplijskim zatvorima bio je jednostavan kao paracetamol, samo što se sada zvao MAT (policijske jedinice za razbijanje nereda). I tako su dvije jedinice pandura upale u zatvor, a zatvorenici su se vratili u svoje ćelije. Red i sigurnost su ponovno zavladali zatvorom Nafplio. Nakon toga su mjesec i po dana za redom zatvorske straže fortificiranog cementnog bordela Nafplio tukle zatvorenike da bi se osvetili za pobunu i podsjetili ih da ne smiju ni na trenutak dovesti u pitanje autoritet. Društvo može mirno nastaviti svoj vječni san. Sve su te strahote dobro sakrivene u zatvorima demokracije, gdje se osveta zove pravda, a kazna korekcija.

U zatvoru većina zatvorenika postaje zamorac sadističke naravi svakog narednika ili službenika. Nije problem samo u prevelikom broju zatvorenika, lošoj hrani, nedostatku liječničkog osoblja, nego i u svakodnevnim kaznama različitih službi koje vitlaju kao sjekire oko glava zatvorenika. Zato što zatvorenik u zatvoru ne samo da mora odslužiti kaznu koju su mu nametnula strašila pravde, nego često odsluži i dvostruku zbog disciplinarnih kazni koje nameću samozvani sitni despoti, u uniformi ili kravati, zvani straže, narednici, direktori i suci izvršenja.

Disciplinarne kazne, izolacija, premlaćivanja, ponižavajući pretresi, iznenadni premještaji-otmice su samo dio svakodnevnog kidnapiranog života zatočenika. No, moć sitnih despota ne zaustavlja se samo na tome. Oni truju čak male dnevne trenutke tih zatočenika. U svakom zatvoru, ovisno o sadizmu narednika ili direktora, zabrane se nalaze na dnevnom spisku. Svaka je zabrana popraćena uvijek istim odgovorom: “Nemoguće iz sigurnosnih razloga”. Ventilatori za ljeto, grijalice za zimu, pribor za kuhanje, utezi za vježbanje, madraci za spavanje… “Nemoguće iz sigurnosnih razloga”.

Odbijanja i iracionalnosti obuhvaćaju čak i kupovinu iz trgovine. U nekim zatvorima možeš dobiti neku hranu dok je u drugima zabranjena. Naravno, iracionalnost se nerijetko susreće i sa primamljivim ekonomskim interesima. Ekonomski dogovori i nabavke dogovorene ispod stola, između nabavljača i direktora zatvora ili narednika, su vrlo poznati u svijetu zatvora. A sve to je poznato i u palači ministra pravde, emotivnog ljevičarskog klovna, A.Roupakiotisa. Uostalom, nije bilo tako davno kad je njegov tajnik Kanelopoulos prisvojio nekoliko milijuna eura od V.Milionisa i ostale ENERGIA klike, koja je uzela 560 milijuna eura od društva samo-porobljenih, podmitila tužioce i suce kako bi bili otpušteni, dok je istovremeno na tisuće jadnika strpano u zatvore. Naravno, nitko ne progovara i svi ponovno spuštaju glavu. Ali nijedna se ovca još nije spasila blejanjem. Zato smo izabrali put usamljenog vuka. Ne obmanjujemo se mirnim promjenama i pravednim rješenjima koje nudi moć. Čak i kad bi demokracija izgradila “zlatni” zatvor s jednakim pravima za zatvorenike, s toplom vodom, čistim madracima i prostranijim dvorištima, uvije bi ostao zatvor, mjesto zatočeništva. Zato ne tražimo bolja rješenja, nego sve moguće načine na koje možemo srušiti zatvore, dinamitom, TNT-om, oružjem, buldožerima…

Istovremeno većina zatvorenika treba srušiti zatvor koji nosi u glavi. Etiku zatvora, mentalitet zatvorenih hijena koje proždiru slabije, pseudo-nacionalizam svake vrste, ponižavajuću ovisnost o drogama, autoritet vođa i porobljavanje pojedinaca… Samo će se na taj način zidovi srušiti i rešetke slomiti.

S druge strane zida, mi “slobodni pod opsadom” sami za sebe odabiremo izbor oružja i dinamita protiv zatvorskih stražara naših života, šefova i njihovih direktora, svećenika i njihovih sljedbenika, pandura i njihovih desničara, novinara i njihovih gledatelja, političara i njihovih glasača.

Nova anarhistička urbana gerila nije sredstvo borbe, ona je sam naš život. Sve ostalo, što ne promiče neprekidni anarhistički ustanak je ideološki kukavičluk.

FAI (Neformalna Anarhistička Federacija) u suradnji sa Zavjerom Vatrenih Ćelija nastoji stvoriti široku mrežu ćelija direktnih akcija na grčkom području, koje će napasti ondje gdje neprijatelj ne očekuje. Male samostalne fleksibilne naoružane ćelije motre, skupljaju informacije, ponekad surađuju ponekad ne te odabiru trenutak za iznenadni napad. Samo u napadu ima života. Mi smo anarhisti prakse, kaotični, nihilisti, egoisti, ateisti, mi smo nositelji crnih zastava nihilističke anarhije. Za širenje FAI (Neformalne Anarhističke Federacije) i IRF (Međunarodnog Revolucionarnog Fronta).

Sada i uvijek
Ustanak, Napad, Osveta

SOLIDARNOSTI I SNAGE nepokajanim odmetnicima i gerilcima ZVĆ

Neformalna Anarhistička Federacija (FAI) – Međunarodna Osvetnička Zavjera

Izvor: Athens Indymedia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *