Trento (Italija) – “Udišući isti zrak”: o napadu na Nadzorni sud u Trentu

comunicato_trentino
Danas u zoru je prostorima nadzornog suda u Trentu strujao zrak.

Anonimna osoba je oko 5 ujutro (kada nijedan prolaznik nije mogao biti pogođen) aktivirala eksploziju pomoću ekspres lonca (pod pritiskom) u kojem se nalazila boca spreja, pri čemu je došlo do uništenja stakala i limova.

Ovaj put nismo vijest pročitali u novinama nego u zapisnicima političke policije, DIGOS. Ista policija je ujutro izvršila pretres domova četvero drugova i anarhističkih prostora “El Tavan” u Trentu i “La nave dei folli” u Roveretu. Uz uobičajenu izliku, po čl.41 krivičnog zakona: “traženje oružja i eksploziva”.

Vijest o pretresima se u “realnom vremenu” pojavila u on-line izdanjima dnevnih novina, ali i popraćena. U par sati najveći sindikati (CGIL, CISL, UIL) su već sastavili izjavu kojom osuđuju atentat i pružaju solidarnost sucima. Zatim, redoslijedom, video-intervjui i izjave predsjednika Provincije, predsjednika Provincijskog vijeća, glavnog državnog tužitelja, predsjednika nadzornog suda i različitih političara. Provincijsko vijeće je čak započelo jutro govorom u kojem se osuđuje čin i pruža solidarnost sucima (uz put u desničarskoj stranci Lega Nord, čiji su prozori sjedišta razbijeni par noći unazad). Ukratko, zbor jednoglasne, neposredne i marljive servilnosti.

Ne zanima nas tko je počinio to djelo protiv suda. Zato što mi znamo iz iskustva da su zatvorenicima i njihovim obiteljima nadzorni sud i njegovi suci jedni od najomraženijih službi i institucija. Ovi su činovnici pretvorili u nagradu ono što bi trebalo biti spontano za tisuće zatvorenika: odobrenje dana za prijevremeno oslobađanje i takozvanih alternativnih mjera zatvoru. Iza počinjenih samoubojstava u zatvoru i samoranjavanja često stoji upravo krvnička odluka jednog nadzornog suca. Iza stražarskog premlaćivanja zatvorenika stoji njegova zaštita u odori. A političari i sindikati nisu toliko marljivi da osude isto tako stražarska premlaćivanja zatvorenika i surove kaznene mjere na štetu siromaha, što sačinjava “posao” sudaca.

Danas u zoru je prostorima nadzornog suda u Trentu strujao zrak.

Pretpostavljamo da su u zatvoru, kada je stigla vijest, slavili.

Isto smo i mi učinili, uprkos DIGOS-u, sucima, političarima i sindikalistima.

28. januar 2014.
anarhistice i anarhisti iz Trenta i Rovereta

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *