Grčka: Povodom ubistva Ilije Karelija u zatvoru Nigrita

zapalimo_zatvore3Rat besni.

Dokle god svet vlasti sahranjuje žive ljude u tamnicama zatvora, dešavaće se trenuci pobune i neposlušnosti u kojima se na nasilje vladara odgovara nasiljem. Baš kao u tom trenutku kada je zatvorenik Ilija Kareli nakon 16 godina zatočeništva i represije svoj očaj pretvorio u bes, a svoj nož  usmerio ka ljudostražu* (25.3.2014. u zatvoru Malandrino).

Ljudostražu čije žitije sada emituju sredstva masovne obmane preućutkujući činjenicu da je bio mučitelj koji je voleo, kada se zatvorski sistem odluči da pokaže svoje najokrutnije lice, na maštovite načine iskaljivati svoj sadistički bes na telima zatvorenika; na primer, bičevanjem zatvorenika električnim kablovima.

Kerovi vlasti su se pobrinuli da osvete smrt ljudostraža na način koji im je veoma poznat: mučenjem do smrti. Ilija je umro (nakon što je prebačen u zatvor Nigrita, 27.3.2014) od posledica unutrašnjeg krvarenja nakon uzastopnih batinjanja od strane pandura i zatvorskih stražara.

Ništa drugo nismo ni mogli očekivati od oruđa režima. Ali odgovornost takođe leži i na onima koji reprodukuju medijsku propagandu o nepravednom gubitku domaćina i porodičnog čoveka – ljudostraža, učestvujući tako u festivalu prikrivanja mučenja unutar zatvora, ali takođe i omražene društvene uloge ljudostraža – stražara nad ljudima.

Izazov je razbiti, rečima i akcijama, monolog vlasti koji je kulminirao još jednim državnim ubistvom.

Još jednim ubistvom koje je četvrta sila požurila da pripiše poznatim-nepoznatim “nerazjašnjenim okolnostima”, čak i patološkim razlozima, u očajničkom pokušaju da zakopaju smrad strvinarske demokratije kapitala.

Baš kao i u slučaju mnogih drugih “misterioznih” smrti ljudi čija su imena postala poznata tek nakon što su ubijeni. Poput Katerine Guljoni ili poslednjeg primera Esa Šakram Hajtama u zatvoru Grevena.

Te “prirodne” smrti su tik pored ostalih, sporih, svakodnevnih i mučnih smrti unutar zacementirane rutine korektivnih bordela.

Na mestu gde ljude povređuju, u mraku bezvremenosti zatvora…

Ljude koji su se razboleli u trenucima svoje usamljenosti i koji “polude” na zvuke najveće tišine…

Ljude-brojeve zavarane halucinacijama i koji svojom krvlju plaćaju drogu kojom upravlja popravna ustanova.

Ljude koji su sahranjeni u disciplinskim ćelijama, zaboravljeni dok izdržavaju kaznu, IZMUČENI transferima i izolacijama…

Ljude koji svoje snove o kratkoj budućnosti na slobodi grade na dugim zatvorskim kaznama i godinama svog pritvora…

Na pepelu zatvora, na malim ili velikim trenucima neposlušnosti koji ostavljaju ožiljke na navodno netaknutom licu popravne uprave, na prerezanim rešetkama i iskopanim tunelima…

Tamo gde će osveta nositi nagomilanu MRŽNJU zbog svakog poniženja, mučenja ili ubistva…

ORGANIZUJMO NAŠE NAPADE
ZAPALIMO ZATVORE

Inicijativa mreže anarhističkih i borbenih zatvorenika i zatvorenica Koridalosa i Avlone

* U originalnom tekstu se koristi složenica antropofilakas (gr. ανθρωποφύλακας; ανθρωπο – čovek, φύλακας – stražar ) koju veoma često koriste ne samo anarhisti i anarhistkinje već i generalno radikalni/e zatvorenici/e itd. Ovom složenicom se želi naglasiti da zatvorski stražari (ili češće kod nas, pogrešno, zatvorski “čuvari”), ne čuvaju ništa i nikoga (npr. objekat, a još manje zatvorenike i zatvorenice) već da obavljaju “posao” stražara nad drugim ljudima i njihovim životima. Kako u našem jeziku nema odgovarajuće složenice, prevodilac se odlučio “skovati” složenicu “ljudostraž”.


Pismo Ministarstvu pravde iz prvog krila zatvora Koridalos

Ministarstvu pravde,

Mi zatvorenici prvog krila zatvora Koridalos, danas – u petak 28. marta 2014., odbijamo zatvorsku hranu zbog kukavičkog ubistva našeg kolege zatvorenika Ilije Karelija. Govorite o pravnoj državi, ali ste država ubica. Pokazalo se da je to bio još jedan slučaj osvete Ministarstva pravde i nadležnog ministra.

Još jednom čestitamo na navodnoj vladavini prava. Naša krivična dela plaćamo doživotnim i višegodišnjim kaznama. Čekamo na odgovor ministra pravde povodom ubistva našeg kolege zatvorenika  Ilije Karelija.

Zatvorenici prvog krila zatvora Koridalos.


Pismo iz ženskog i muškog zatvora Koridalos

Mi zatvorenici i zatvorenice zatvora Koridalos ostali smo večeras, 28. marta 2014., na jedan sat ispred naših ćelija – nakon vremena predviđenog za zaključavanje – zbog brutalnog ubistva prebijanjem našeg kolege zatvorenika Ilije Karelija. Ovo je prva krv prolivena u zatvoru, u očekivanju novog zakona o zatvorima tipa “C” i ukidanja svih naših prava. Ruke ministra javnog reda Dendijasa su krvave, kao i ruke ministra pravde Atanasija koji žele da grade Gvantanamo, i oni su etički počinioci ovog ubistva.

Šaljemo našu podršku i snagu svim zatvorenicima i zatvorenicama koji učestvuju u mobilizaciji.

NE ZABORAVLJAMO – NE OPRAŠTAMO

Zatvorenici i zatvorenice zatvora Koridalos.

Izvor: Act For Freedom Now

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *