Atina: Protestna akcija u zatvoru za muškarce i žene Koridalos

U ponedeljak 31. marta 2014. zatvorenici krila A kao i zatvorenice zatvora Koridalos odbili su da se vrate u ćelije nakon završetka vremena u zatvorskom dvorištu, ostajući napolju na jedan sat (od 11h do 12h) u znak žalosti i besa zbog nedavne smrti njihovog kolege zatvorenika Ilije (Ilira) Karelija.

koridallos

Na zidovima u dvorištu krila A muškog zatvora Koridalos ispisani su slogani dok su zatvorenici uzvikivali slogane poput “I sada jedan slogan koji nas sve ujedinjuje: panduri, svinje, ubice”, “Krv još teče i traži osvetu”, “Vatra i paljevine u svim zatvorskim ćelijama”.

Snimak tih trenutaka:

[vimeo]http://vimeo.com/90602222[/vimeo]

U ženskom zatvoru Koridalos, zatvorenice su uzvikivale slogane protiv pandura, zatvora, siledžija iz Zlatne zore, poput: “Vatra i paljevine u svim zatvorskim ćelijama”, “Fašistički šljamu, uskoro ćeš visiti”, “Bes i svest, negacija i nasilje donose haos i anarhiju”, “Države su jedini teroristi, solidarnost sa oružanom gerilom”, “Vatra i eksplozija u ovom bordelu”.

koridallos_a
Država ubija zatvorenike – Ilir Kareli
kori
(A) Ne zaboravljamo, ne oprašamo (N)
aima
Krv još teče i traži osvetu
fwtia
Zapalimo jame pakla
Bombe na sudove
korid
Ako ne sada, kada?

Sledi tekst zatvorenika i zatvorenica iz Koridalosa koji je poslat ministarstvu.

Saopštenje zatvorenika i zatvorenica Ministarstvu pravde:

Samo nekoliko dana nakon brutalnog ubistva našeg kolege zatvorenika Ilije Karelija, i dok je krv od premlaćivanja njegovih mučitelja još uvek sveža, niko iz Ministarstva pravde nije učinio ništa povodom ovog ubistva. Zbog toga ćemo danas, 31. marta 2014., mi zatvorenici i zatvorenice u Koridalosu, ostati napolju u dvorištima do podneva, jedan sat nakon perioda predviđenog za zaključavanje, u znak protesta.

Zahtevamo da se ministarstvo javno izvini porodici ubijenog zatvoreika, i pronađe i kazni uniformisane ubice koje su ubile Iliju Karelija. Dugujemo to našem mrtvom kolegi zatvoreniku, nama samima kao i desetinama zatvorenika i zatvorenica koji su mučeni ili izgubili živote u popravnim jamama pakla. Ili ćemo se boriti za naša prava, ili ćemo polako umirati u zatvorima.

Zatvorenici i zatvorenice iz Koridalosa

PS. Mobilizacija protiv fašističkog zakona Ministarstva pravde o zatvoru tipa “C” nastavlja se sve do pobede.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *