Čile, Temuco: represija nad čileanskim anarhistima

Temuco. Jučer ujutro 28. marta, policija je izvršila brojne pretrese, među kojima i dva okupirana prostora, Espacio Pandemia i Biblioteka Amanecer. Sud, policija i štampa tvrde da su tijekom pretresa pronađeni aparati za gašenje požara, barut, tajmeri, plin butan i priručnik za izradu eksplozivnih naprava. Navode da je pronađen i tekst kojim se preuzima odgovornost za jedan napad.

Mnogi su drugovi uhićeni samo što nisu htjeli reći ime policajcima. Dva ili tri druga su uhićena pak za posjedovanje oružja i možda će biti optuženi za terorizam.

26. marta, to jest dva dana ranije, drugovi iz Espacio Pandemia objavili su tekst u kojem kažu da policija već dva mjeseca nadzire njih kao i njihov prostor. Gadovi u uniformama u više su navrata pitali stanovnike kvarta što tu drugovi rade i što organiziraju, ali nisu nikada dobili odgovor. Javni tužioc koji vodi slučaj je Paredes Cristian.

SOLIDARNOST S DRUGOVIMA UHIĆENIM U TEMUCU!

***

Ujutro 28. marta, na “Dan mladog borca” [u sjećanje na žrtve Pinochetove diktature], policija je upala u dva anarhistička prostora: okupirani prostor u Drevesu i Biblioteku Amanecer.

Ivan Bezmalinovic, famozni general čileanskih karabinjera, je izjavio da se radi o zajedničkoj istrazi Carabinerosa i suda, i da su tijekom pretresa pronađeni tajmeri slični onima korištenim pri napadima protiv Žandarmerije i samih Carabinerosa.

Po riječima gnjusnih tlačitelja, u okupiranom prostoru Dreves pronađeno je 400 grama baruta, dva aparata za gašenje požara, osigurači, baterije, kablovi i drugi, po njima, važan materijal. U Biblioteci Amanecer je pak, navodno, pronađena bilježnica u kojoj je zapisano preuzimanje odgovornosti za jedan napad.

U ovoj je operaciji uhićeno 12 drugova: 7 zato što nisu htjeli dati podatke pandurima, 2 za posjedovanje marihuane i 3 za posjedovanje oružja.

Javni tužioc iz Temuca, Cristian Perez, je naglasio, kao što je to ubičajeno u svakoj prokletoj demokraciji, da nije na nišanu čitav pokret nego samo tri osobe koje su počinile neka kaznena djela.

Uhićenima je uzet DNK kako bi ga usporedili s predmetima pronađenim na mjestu napada. U Čileu, kao i u čitavom svijetu, stvaranje genetske banke postao je vrlo raširen postupak. Zatvorenici Mapuche su u čileanskim zatvorima pretučeni i mučeni samo zbog uzimanja DNK.

Drugovi su iste večeri, 28.03., premješteni iz policijske postaje na sud.

Idućeg dana je sud u Temucu bio okružen mnogobrojnim pandurima pod opremom za suzbijanje nereda; ovo se desilo prvi put otkad je izgrađen.

Izvršena su različita saslušanja, ovisno o optužbi.

Tri drugarice, Ariadna Torres Torres, Roxana Marin Laurie i Yaritza Grandòn su optužene za pripadanje “Cèlula Nòmade Incendiaria”, to jest za izradu i posjedovanje eksplozivnih naprava pri dva napada, protiv Žandarmerije i Specijalnih jedinica, mada nisu optužene po anti-terorističkom zakonu.

Dvije su drugarice (Ariadna i Roxana, koja je u petom mjesecu trudnoće) tijekom ispitivanja izjavile da aparat za gašenje i bilježnica nisu pronađeni u njihovom prisustvu, već su se iznenada pojavili. Treća, Yaritza pak tvrdi kako je 26. i 27. februara bila na ispitu u Talcahuanu i da se vratila u Temuco 3. marta, autobusom u pet ujutro.

Sudac je odobrio pet mjeseci istrage i pritvor za sve tri drugarice.

Na trećem ispitivanju je uzeto u obzir kazneno djelo posjedovanja droge (100 gr marihuane), za koje bi bili optuženi drugovi uhićeni u Amaneceru. U ovom slučaju sudac je odlučio tri mjeseca istrage i pritvor za tri druga.

Ova situacija, po rječima lokalnih drugova, podsjeća mnogo na uhićenje anarhista Estebana Huiniguira 2008., nakon pretresa tijekom kojeg je pronađeno, kao i kod trojce drugova koji su s njim živjeli, nekoliko molotova. Esteban je zbog nekoliko biljki marihuane, pronađenih u kući, optužen za “uzgajanje” i “sitno raspaćavanje” te osuđen na 3 godine zatvora + 541 dan zato što je bio član MJL (Movimento Juvenil Lautaro). Esteban je pušten iz zatvora 2012.

Drugih 7 uhićenih drugova, koji nisu htjeli dati osobne podatke, sud je odlučio kazniti novčanom kaznom, no drugovi su već rekli da će uložiti žalbu, i na koncu su pušteni na slobodu.

Obrana uhićenih drugova, za oba kaznena djela, obratiti će se Žalbenom sudu.

Trebamo se podsjetiti da je i u prošlosti policija nakon pretresa izjavila kako je pronašla barut, eksplozivne naprave, aparate za gašenje i osigurače. U dva su slučaja uhapšena dva druga. 2009. baskijski anarhist Luzarraga Asel osuđen je na 220 dana zatvora, mada nije optužen po nikakvom članku anti-terorističkog zakona. 2010. Waikilaf Cadin Calfunao osuđen je na 3 godine i 541 dan zatvora.

SOLIDARNOST SA SVIM DRUGOVIMA UHIĆENIM U TEMUCU!

ZAPALIMO SVE ZATVORE NA OVOM SVIJETU!

izvor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *